Checklist memulakan Blog!

Views
sy bosan sangat and rse nak cekik org harini . har har :D ! kucing ni oun gile . hahahah okay laa , nak sambung alek pasal blogging ni . kali ni untuk yg belum ad buat blog and teringin nak buat blog :) 

·         Hos Blog pilihan
Pilih penyedia servis atau hos blog yang paling sesuai dengan anda. Antaranya ialah blogger.com, wordPress.com, Fotolog, Xanga, Diaryland dan LiveJournal.

·         Nama/Tajuk Blog
Pilih nama atau tajuk Blog yang ringkas dan ada elemen ‘catchy’ atau menarik. Sebagai contoh jika anda minat memasak, tajuk seperti Makan Lagi!, Kenyang Perut Suka Hati dan sebagainya. Cipta kelainan bermula dengab tajuk blog anda.

·         Nak tulis apa?
Sekiranya anda sudah menetapkan tajuk atau nama blog anda, kekalkan matlamat anda untuk blogging tentang perkara tersebut. Jika blog tentang masakan, tulislah perkara yang berkaitan dengannya seperti resepi harian dan tempat makan yang paling enak anda kunjungi.

·         Konsisten
Bina sahaja tidak mencukupi untuk memastikan blog anda terus wujud dan disedari oleh orang lain di talian. Kerap-keraplah mengemaskini blog anda. Kekalkan matlamat anda dan blogginglah dengan rasa yang menyeronokkan.

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi membaca , jangan lupa tinggalkan komen :)
Fikir semula sekiranya korang ingin meninggalkan komen lucah, ugutan, mengancam, identiti palsu, dan menyakitkan hati. Baca AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998. Oh, sebelum tu, tengok lah site awesome
ini