Friday, 13 January 2012

Transparent header using Adobe Photoshop Cs4

meow meow ! miraa bosan gila . nak bagi penug blog ni dengan entry haha . okay tajuk pun dah jelas en ? well well well miraa nak try buat sikit sikit pasal header transparent . tengok header miraa . transparent kan ? snanye ad dua kaedah . *cewahh!* but kaedah yg ke dua itu guna Meitu xiu xiu . sebarang kerabunan sila tekan image untuk pembesaran . yeah merapuh dah miraa hahaha

lets start ;
1. Bukak Adobe Photoshop korang .
2. Tekan File and then tekan new
 3. ubah size and make sure korang tukar jadi transparent
 4. Pilih gambar yg nak d jadikan header . more jelas more better
 5. tekan quick selection tools tu and select laa area yg korang nak jadikan header
jangan risau kalau salah . anda boleh tekan unselect :)
 6. tekan ctrl sambil drag image tu g tab yg new . ctrl t untuk ubah saiz and enter j when you're done
 7. letak and tanam laa ap ap caption
 8. tekan file and save for web and device . kalau nak cepat tekan serentak ctrl+s+alt+shift
 9. pastikan korangtuka tu pegi PNG
 10. save laa kat memane and once again pastikan dalam bentuk PNG
Furthermore , aisemen :D sy ad buat vid tuto gak tapi cm sme je haha . okay laa babai . hopely ini membantuuuu laa sangat . and quick selection tu lagi sng nak bkerjasama dgn korang if korang snap in a clean environment . cewah ! XD maksud sy photo yg tak serabut . hiihi
Share:

8 comments:

  1. saya x fhm laaa..kan waktu lepas tekan ok..tiba2 akak letak gambar akak kan...saya x dapat pun

    ReplyDelete
  2. adek , yg tekan ok tu untuk buat layer transparent . kalao nak letak gambar tekan open ^_^ baru pilih gambar

    ReplyDelete
  3. akak saya dh buat transparent pastu saya tkan open,yg transparent tu trus hilang..cam mane ni???

    ReplyDelete
  4. kan yg tab tu ada dua ? satu yg transparent and satu yg gambar korang :)

    ReplyDelete
  5. kak Miraa,header blog saya kecik...cam ne nk bsarkn?ohon bantu...

    ReplyDelete
  6. ni blog saya http://anisnira.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. kak Miraa...cam mane nk buat tab baru...x boleh pon..

    ReplyDelete
  8. Anis Shahira , kne edit kat pc kalau nk bg besar ;)
    btw tab baru yg mcmana ? ada pic dari folder boleh tekan CTRL+O kalau nak buat new empty tab tekan CTRL+N

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi membaca , jangan lupa tinggalkan komen :)
Fikir semula sekiranya korang ingin meninggalkan komen lucah, ugutan, mengancam, identiti palsu, dan menyakitkan hati. Baca AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998. Oh, sebelum tu, tengok lah site awesome
ini