Saturday, 14 April 2012

Kenapa kita makin susah untuk belajar ..

Asssalamualaikum ♥

Bila difikir-fikirkan balik , ramai yg malas nak blajar . Bukan sikit , tapi BANYAK . Okeh knape ek ? Well adakah ia disebabkan superb stuff ini ? Miraa rasa MACAM . Sebab dengan adanya benda tu makin banyak yg menonggeng-nonggeng online dari siang ke malam dari malam ke siang . Oh mai apa nak jadi ? Lagi-lagi yg ada dalam tahun peperiksaan *UPSR,PMR,SPM,STPM* hoyeh hoyeh korang tak takut ke nanti?

Selain itu , emm ap lagi ye ? Ramai pulak yg sibuk pergi majlis entah apekah ini . Hish , dengan dua monkey tu pun korang nak riuh-riuh ke? Majlis sebegitu korang nak pergi . Tapi kalau majlis tilawah al-Quran atau ceramah agama pernah ke korang sibuk nak riuh-riuh pergi ? ada memang ada . tapi tidak RAMAI yang ada itu berbanding yg tiada . Apakah yg nak jadi?

Bukan tu saje , korang sibuk dengan menjaga ini sehinggakan sanggup mendedahkan aurats . Kita dedahkan sehelai rambut dengan perempuan non-muslim pun takboleh ini kan pula satu bandar nak d tengokkan ? Macamana nak jadi isteri yg solehah kan kalau baru remaja dah rosak akhlak ? Baju semakin ketats semakin jarangs semakin pendeks . Astagfirullah al azim .

Korang makan apa harini ? Adakah korang menikmati saajian superb sedap ini ? Atau adakah korang suka menjamah makanan yg sememangnya menjilat jari ini ? makanan juga salah satu faktor knp kta smakin susah dan malas nak blaja . Cara nak elak senang je . Makan makanan berkhasiat and makanan yg merangsang minda seperti Kurma , Kismis , dan macamacam lagi . Itu lah sebab ramai orang Arab dapat mghafal semua surah-surah dalaam al-Quran . Dorang jaga pemakanan dorang .

Kalau korang rasa ada yg miraa termengarut dan tidak masuk akal sila betulkan . Kita kan sama-sama manusia . Bukan semua sempurna . So bukan itu sahaja sebab kita susah dan malas nak blajar , tapi banyak lagi laa puncanya XD panjang betui dah post miraa ni . Ingatlah , setiap perbuatan yg baik pasti ada ganjarannya . So TTFN
Share:

2 comments:

  1. Tak baek buad gitu :) Nak naekkan earning churchurp Letew :)

    ReplyDelete
  2. "sambil menyelam minum air". jangan salahkan miraa je . orang lain boleh je

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi membaca , jangan lupa tinggalkan komen :)
Fikir semula sekiranya korang ingin meninggalkan komen lucah, ugutan, mengancam, identiti palsu, dan menyakitkan hati. Baca AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998. Oh, sebelum tu, tengok lah site awesome
ini