Wednesday, 27 June 2012

Cheese Cupcakes dalam kurungan Kapkek Keju !

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ ♥


Harini miraa nak bagi sikit tutorials on how to make kapkek keju ^w^ miraa dah cuba dan memang super simple dan senang . Here are some ingredients you need to prepare ;



Bahan-bahan
Bun
500g tepung optimum
5 biji telur ayam :D !
2 sudu teh Super-sponge
3 sudu makan minyak masak/jagung
Cream
1/2 buku keju Cheddar
1/2 buku keju Philadelphia
Susu pekat manis

Fyi , sukatan diatas cukup untuk membuat 30 biji small cupcakes / 20 biji medium cupcakes / 10 biji large cupcakes . Ahaa miraa salu buat 20 biji ja sebab miraa guna half untuk buat cake . Okai lets move on .

Making the sponge !
  1. Gaul semua bahan berlabel 'bun' sehingga sebati sama ada menggunakan mixer ataupun manual.
  2. Masukkan adunan tadi kedalam cup cupcake pilihan korang. Masukkan separuh daripada tinggi cup tu. Takut leak pula ;)
  3. Masukkan kedalam ketuhar selama 20-25minit pada suhu 180'c
  4. Sejukkan dan hias
Make it cheesy !
  1. Gaulkan sehingga sebati susu pekat manis bersama-sama dengan keju Philadelphia. More susu manis kalau anda sukakan kemanisan, more keju if you love keju.
  2. Sapu cream tadi diatas kek tersebut dan parut keju Cheddar ke atas krim tadi.
Hah . Its easy as ABC right ? Hehe ! Kalau nak lebih fun , korang ambil straw minuman . Tak kisah lah besar or kecil . Korang cucuk kat middle kek tu then isi cream cheese kat dalam tu skali . Itu laa yg miraa salu buat ;) Ini ada beberapa gambar mengenai cupcake keju . Enjoy gais !

Isi half from height cup korang

Tada ! Menembam gile kan ?

Half of the mixture miraa buat the cake

Green minion dah kena sapu cheese haha

Sebelum diletak cheese :p
Share:

3 comments:

  1. lparnya Yui... mw try la lps nie...
    Peminat Setia Cheese...
    Yummy ! :)

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi membaca , jangan lupa tinggalkan komen :)
Fikir semula sekiranya korang ingin meninggalkan komen lucah, ugutan, mengancam, identiti palsu, dan menyakitkan hati. Baca AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998. Oh, sebelum tu, tengok lah site awesome
ini