Cara memulakan perniagaan dalam talian (Online Business)

Views

Assalamualaikum . Kalau post yg lalu miraa ada terangkan sedikit mengenai online shopping. Kebaikan dan keburukan online shopping . Kali ini miraa nak kongsi tentang cara-cara terbaik sebelum memulakan perniagaan dalam talian or people called it online business. This is only a tips that I think may be useful for people there ;D

Supplier yg boleh dipercayai.
Ramai yg menjadi supplier kepada item-item “HOT” seperti waterproof lomo, branded handphones, cloth dan lain-lain. Tapi bukan senang nak cari supplier yg senang untuk dibawa berurusan. Like myself, miraa akan cuba bekerjasama dengan sesebuah company tu dalam jangka masa yg pendek terlebih dahulu dengan jumlah tempahan yg kecil dan hanya untuk diri sendiri. Why? Kalau rugi tak perlu takut apa-apa sebab duit sendiri. Sekiranya tiada sebarang masalah baru miraa akan order item tersebut untuk cust miraa sendiri. Terdapat sebilangan supplier yg tidak boleh dipercayai dan asyik menangguh tentang item2 yg dah di tempah . So be careful ;)

Be patient grasshopper.
To be honest bukan senang nak layan karenah pelanggan ni. Korang kena set kat minda korang to be more patient to handle on this kind of business . Jangan cuba-cuba untuk cari gaduh dengan pelanggan . tak pasai-pasai kang bad rumors pula tersebar tentang online shop korang dan silap hari bulan takde pun yg nak beli ;) pelanggan mungkin akan bertanya benda yg telah pun diterangkan . contohnya harga, stok, saiz, warna dan lain-lain . so korang kena terus bersabar . miraa pun awal-awal memang cepat naik angin but after a while you’ll get used to it.

Sediakan payung sebelum hujan.
Kebanyakan orang di bahagian semenanjung akan memilih dan bertanya tentang akaun Maybank dan CIMB , meanwhile kat kawasan sabah dan Sarawak bertanya tentang Public Bank and BSN. So sebelum memulakan perniagaan korang kena ada tempat untuk cust serahkan duit. Kalau mampu, sediakan semua akaun yg boleh, paling kurang pun dua akaun . Maybank dan BSN . itu yg selalu cust akan tanya. And make sure you got active emails where the elder can send the transaction prove to your email.

Tawarkan harga yg menarik.
Bukan senang nak tarik pelanggan. Kepada beginner korang boleh cuba untuk meletakkan harga yg murah supaya pelanggan berminat nak beli. Korang jugak buat laa study dulu or survey other online shop then baru senang nak mark up harga for particular items . kalau ada item baru korang boleh buat opening sales like that . bukan itu sahaja, buatlah monthly sale supaya cust boleh beli dengan senang hati .

Testimonials.
Jangan lupa untuk menyediakan ruangan testimonial dimana ruangan tersebut untuk cust korang bagi pendapat dan juga ia boleh jadi bukti that perniagaan korang tak menipu . orang lain akan lebih percaya kat korang bila korang ada buat benda ni . macam miraa sendiri ada buat cause takut cust kata miraa tipu .

Jangan mengalah.
For the first and second month mungkin korang tak akan mendapat any sell or jualan yg sedikit but jangan putus asa dalam mengiklankan online shop korang . once orang dah tahu kat shop korang murah, orang akan membeli jugak kat situ then akan sebarkan kat orang lain ;) kalau miraa boleh , kenapa korang tak boleh pula kan?

Well that’s all I can think of buat masa ini . online shop bukan sahaja dapat bantu korang cari pendapatan sampingan , ini juga boleh latih korang untuk lebih bersabar :p macam miraa lettew . hihi jangan hairan kalau korang jumpa cust yg berkarenah aneh-aneh . itu biasa sahaja . miraa bual je lebih but takde prove pun kan ? Klik utk pembesaran .

 

Ini dipetik daripada buku tempahan miraa for awal bulan November 2012 .  Umur miraa baru 17 tahun dan pada bulan ini miraa pula ada exam besar iaitu SPM . Tapi miraa still boleh dapat duit kan kan ? Walau pun busy dengan exam miraa tetap bersemangat nak cari duit . Kalau miraa boleh , kenapa korang tak ? Ditambah pula dengan kelajuan broadband lampu hijau iaitu GPRS . Nah ! nak alasan apa lagi ? :D fyi hasil daripada online shop ni miraa dah mampu beli hp and tab on my own dan boleh laa sikit-sikit bayar bil broadband ;) so start today and become anonline millionaire haha merepek sudah… see ya soon ;)

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

8 comments:

  1. nice tips sys ! kbtuln mw cri tips. mw tolong daddy... huhuhu

    ReplyDelete
  2. yr wc . haha another great way is to jual durian xD now musim haha kalau sempat nanti bln 12 ni mia pun jual hahahaha

    ReplyDelete
  3. Nice awk ! Bru 17 tahun, same cam saya nak amek spm ,sumpah saya minat bisnes online ni,yela asyik nk mintak duit kt parent je smpai parent da buat muke x iklas nak bagi duit,haha,tpi skang ne bnyk plak halangan nk buat biz on9 , lgpun tak buat maybank lagi,parent sruh fokus belajar la,takpela mmg adatla bnyk halangan untuk capai impian,k saje nk luah x puas hati,moga awk trus sucess dan maybe kita bole saing sihat dlm biz on9 , bye

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) hee 17 fr 2012 . Now 2013 dah 18 . hehe . good luck !

      Delete
    2. Sorry ganggu hehe saya baru 16! saya jugak ada buat bisnes online hehehehe
      1 je cara saya guna. Hasil melabur sikit duit tabung, dapat jugak hasilkan rm157 dalam 2 hari hehe saya guna teknik ni je:

      http://bit.ly/19okJ3W

      Delete
  4. Nice blog sis... Jom singgah2 beli baju & handbag online dengan harga yang berpatutan..! cepat2 dan jangan ketinggalan.. http://style-manner.com/hot-items/ :)

    ReplyDelete
  5. Tq, for the info...Suka tengok blog awak...nice color, ceria.
    Come visit and follow my blog http://haslindanuar.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. Tq, for the info...Suka tengok blog awak...nice color, ceria.
    Come visit and follow my blog http://haslindanuar.blogspot.com

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi membaca , jangan lupa tinggalkan komen :)
Fikir semula sekiranya korang ingin meninggalkan komen lucah, ugutan, mengancam, identiti palsu, dan menyakitkan hati. Baca AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998. Oh, sebelum tu, tengok lah site awesome
ini