Kotak footer yg comel (Cara buat footer macam Miraa Hussin)

Views

Assalamualaikum and hi ! Lama dah rasanya miraa tak update tentang tutorial :) Okay ini request from facebook . Cuba korang tengok footer miraa . Comel kan ? Kaler pinks gitu :D Kalau korang malas nak scroll bawah untuk pergi tengok, takpe ni miraa ada screen snap kan utk memudahkan kerja-kerja scrolling haha dan kalau ada sesiapa yg tak tahu footer itu apa , ini bendanya ;


1. Dashboard > Template > Proceed > Expand widgets ( Ini untuk interface baru ya ) .
2. Tekan Ctrl+F dan masukkan code ini ;
.post-footer {
3. Korang highlight code ini dan tekan Ctrl+C . Dah buat kan kan kan ?
text-align:center;
padding:8px;
color: #ffeaea;
font-size: 95%;
background: #ffeaea;
border-left: 7px solid #ffeaea;
border-right: 7px solid #ffeaea;
moz-box-shadow: 0 0 5px 2px #ffeaea;
-webkit-box-shadow: 0 0 5px 2px #ffeaea;
border-radius:7px;
margin:6px;
4. Korang paste code tu kat bawah code yg korang search kat step number 2 . Lebih kurang macam ni ;
5. Tekan preview button . Kalau semuanya okay , korang tekan save . Siap :D

Oh yeah sebelum miraa lupa , pada sesiapa yg tak tahu nak gunakan Ctrl+F dan Ctrl+C korang boleh tengok tutorial tentang Cara menggunakan Ctrl+F dan Ctrl+C . Hope korang boleh guna tutorial ni ^ω^

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

22 comments:

  1. For blogskin miraa tatau cs dah lama tak guna bs :)

    ReplyDelete
  2. Saya dah cuba dan ia menjadi . Thank youu ! ^_^

    ReplyDelete
  3. Tapi kat mana nak dpt tahu code yg berwarna tu ?

    ReplyDelete
  4. assalam. kalau nak guna tuto ni guna interface yg terbaru sekali macm mana ekk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. maksud nk expand ke ? tengok sini ^_^
      http://www.miraahussin.com/2013/05/tutorial-cara-mudah-un-hide-tick-expand.html

      Delete
  5. x menjadi pon ..penat try...beeza ke html bru and lame? (simple template)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba cari code yg seakan post footer tu

      Delete
  6. kak mira, saya guna tutorial nih, tq. :)

    ReplyDelete
  7. Thank akak Mira jadi ...dah lama cari mcm mn nak buat akhir jumpa jugak..

    ReplyDelete
  8. saya guna code ini :). thanks :D

    ReplyDelete
  9. kat mne nk cri perkataan proceed 2. x jmpe la

    ReplyDelete
  10. saya punya interface baru,saya nda jumpa proceed and expand widget..saya bingung sdh...saya nda jumpa old blog interface....

    ReplyDelete
  11. knp saya tak jumpe code tuh???saya mengunakan template baru...

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi membaca , jangan lupa tinggalkan komen :)
Fikir semula sekiranya korang ingin meninggalkan komen lucah, ugutan, mengancam, identiti palsu, dan menyakitkan hati. Baca AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998. Oh, sebelum tu, tengok lah site awesome
ini