Soalan Ramalan Sejarah SPM 2012 (Tingkatan 4)

Views
Tingkatan 4 - Bab 2 : Peningkatan tamadun
Tajuk : Peningkatan Ekonomi
1. Namakan dua kegiatan ekonomi tamadun awal manusia
- Cucuk tanam
- Mengutip hasil hutan
- Memburu
- Menangkap ikan

2. Apakah ciri-ciri peningkatan tamadun dalam bidang ekonomi
- Perdagangan antarabangsa
- Persatuan perdagangan
- Matawang
- Sistem cukai
- Teknologi pertanian

3. Jelaskan perkembangan ekonomi dalam tamadun India//Nyatakan sumbangan tamadun India dalam perdagangan
- Perkembangan perdagangan dalam negeri
- Pusat perdagangan spt Kalinga
- Terdapat matawang
- Terdapat perusahaan barangan emas, mutiara, tekstil, kain kapas

4. Jelaskan sumbangan tamadun China dalam bidang ekonomi//Apakah sumbangan tamadun China dalam bidang pertanian?
Pertanian
- Tereskan bukit
- Perkenal penyisir tanah
- Guna kereta kuda
- Guna sistem tanaman bergilir
- Sistem pengairan
- Teknologi pembajakan
Perusahaan
- Membuat logam
- Membuat tembikar
Perdagangan
- Guna jalan darat
- Guna jalan laut

Soalan KBKK
1. Bagaimanakah generasi muda hari ini dapat memberi sumbangan meningkatkan ekonomi sesebuah negara?
- Rakyat rajin bekerja
- Teknologi moden
- Rakyat bersatupadu
- Berdisipling
2. Pada pandangan anda apakah fakor kemajuan ekonomi sesebuah negara?
- Perpaduan rakyat
- Rakyat yg rajin
- Pemimpin berwibawa
- Kemajuan sains & teknologi

Tajuk : Sains & Teknologi
1. (a) Senaraikan dua bidang dalam sains dan teknologi dalam tamadun Yunani
- Matematik dan fizik
- Astronomi
- Perubatan
   (b) Namakan dua tokoh sains dalam tamadun Yunani
- Hippocrates
- Archimedes
   (c) Senaraikan tokoh dan bidang sains teknologi dalam tamadun Yunani
- Matematik : Archimedes
- Fizik : Archimedes
- Perubatan : Hipocrates
   (d) Bagaimanakah bidang sains dan teknologi berkembang dalam tamadun tersebut
- Pengetahuan sedia ada
- Sumbangan Mesir dan Babylon (Sifat ingin tahu,rakyat kreatif dan inovatif)

2. Nyatakan sumbangan tamadun India dalam sains dan teknologi
- Astronomi terdapat pada Rig Veda
- Kemahiran geometri dan matematik
- Sistem nombor
- Perubatan berkaitan dengan yoga

3. Nyatakan sumbangan tamadun China dalam sains & teknologi
- Perubatan (Guna Yin dan Yang)
- Kapal layar
- Tembikar
- Astronomi

Soalan KBKK
1. Mengapakah sesebuah negara dan masyarakat perlu meningkatkan pencapaian sains dan teknologi mereka/Apakah kepentingan memajukan bidang sains & teknologi kepada negara kita
- Kemajuan ekonomi negara
- Peningkatan taraf hidup rakyat
- Dapat mencapai wawasan 2020

Emm sampai sini saje kud stakat ni ;) Esok or malam sikit miraa update lagi .. Miraa nak study BM pula . For BM copy tu kat mem miraa so siapa ada kongsi-kongsi laa ye :p see ya soon ! 

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

1 comment:

Terima kasih kerana sudi membaca , jangan lupa tinggalkan komen :)
Fikir semula sekiranya korang ingin meninggalkan komen lucah, ugutan, mengancam, identiti palsu, dan menyakitkan hati. Baca AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998. Oh, sebelum tu, tengok lah site awesome
ini