Saturday, 3 November 2012

SPM Sejarah (Tingkatan 5 - Kertas 2 )

For previous post , miraa bagitahu SPM Sejarah (Tingkatan 4 - Kertas 2 ) . So for now its from form 5 . Tak banyak pun bab yg diambil from form 5 . Banyak from form 4 kan kan kan ? Tengok ni ;

Bab 1 : Kemunculan & Perkembangan Nasionalisme Di AT
-Birokrasi barat

Bab 2 : Nasionalisme Di Malaysia
- Gerakan islah
- Faktor pemangkin nasionalisme
- Peranan akhbar/majalah/novel
- Persatuan Melayu

Bab 5 : Pembinaan Negara & Bangsa yg Merdeka
- Suruhanjaya Reid, Perjanjian Kemerdekaan 1957
- Peranan tokoh-tokoh kemerdekaan

Bab 6 : Pengukuhan Negara & Bangsa
- Pembentukan Malaysia
- Terangkan langkah-langkah pembentukan Malaysia

Bab 7 : Sistem Pemerintahan & Pentadbiran Negara
- Pilihanraya

Bab 8 : Pembangunan & Perpaduan untuk Kesejahteraan
- Rukun Negara
- Martabatkan Bahasa Melayu
- Pendidikan
- Wawasan 2020

Bab 9 : Malaysia dalam Kerjasama Antarabangsa
- Perang Dunia pertama
- Dasar luar Msia
- Pertubuhan serantau
- Pertubuhan MAPHILINDO
- ASEAN

hooooo . Kalau korang nak isi-isi dan bentuk-bentuk soalan serta jawapan untuk tajuk-tajuk yg miraa dah bagi smua tu korang kena tunggu laa k ? Sebab line selow sangat nak muat naik kat dalam blog ni :p Semua berguna . Memang sah mesti ada sikit-sikit soalan akan tersangkut nanti tuu ;)
Share:

1 comment:

  1. sejarah, i hate it soo much.. nasib baik lah masa spm dlu A+... btw, All the best for u and the other spm candidates

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi membaca , jangan lupa tinggalkan komen :)
Fikir semula sekiranya korang ingin meninggalkan komen lucah, ugutan, mengancam, identiti palsu, dan menyakitkan hati. Baca AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998. Oh, sebelum tu, tengok lah site awesome
ini