Wednesday, 20 February 2013

Tutorial: Cara buat sidebar macam Miraa Hussin

Assalamualaikum ^__^ Pagi ni miraa ni miraa nak bagi korang tutorial . dah lama kan miraa ta buat tutorial ? Huuu so nak mulakan aktiviti me-nu-torial dengan tuto ni . Ramai yg tanya cara nak buat sidebar ni , as an example ;
 Banyak lagi soalan yg sama tapi sempat snap ni je ... Kalau snap lagi mesti tak sempat nak buat tutorial haha . Selalu jadi macam tu sebab miraa lupa dimana miraa save screensnap :p hehe okay let's get it started ;

1. Login blogger dan masuk ke Template .
2. Korang tekan Edit HTML and search code ni dengan menekan ctrl dan F serentak ;
 .sidebar h2 {
3. Copy dan paste code ni pula macam kat gambar yg saya tunjuk tuuu ~

margin: 1.6em 0 .5em;
font:11px century gothic;
text-transform:none;
text-align:center;
letter-spacing: 2px;
padding:5px;
-moz-border-radius-topleft: 15px;
-moz-border-radius-topright: 15px;
-webkit-border-top-left-radius: 15px;
-webkit-border-top-right-radius: 15px;
border-bottom: 2px solid #ffd2e0;
background:#fff0f5;
}
4. Tekaan Preview button dan kalau tiada masalah , boleh save ^___^

Ini gambar yg saya maksudkan . Kalau korang tak jumpa code tu , cuba cari /* Sidebar Content ataupun code yg seakan-akan code tu :D


Oh hampir lupa dah :p code yg saya warnakan merah tu ialah warna  border atau garisan kat bawah tu dan yg biru pula warna untuk yg pink besar tu hah . Alaa tak kan tu pun nak miraa tunjuk == manja betul korang ni . Anak sape la ni hahaha .
Huhu ! So my work here is done . Leave a comment :p oh ye sape brani copy , I'll killl you == seriously . Aku dah tak suka dengan budak yg suka copy-copy and fyi benda ni dah lama so aku tak tiru sesape . got it ? Why ada webkit border and moz border ? Well me tanok kedekut bagi pengguna GC je nampak , so pengguna MFF pun nampak :D kbai !
Share:

21 comments:

  1. tengss ♥ dah buat dah! comel! ♥

    ReplyDelete
  2. Tak boleh. Saya cari coding tak jumpa pun T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba cari h2 ? or mana-mana coding yg berkaitan dengan sidebar . Kalau tak pun , mai bak link blog ;)

      Delete
  3. Eh , Eh ? ingatkan akak tak perasan yang tu , hahaha ! siap snap lagi , malu :p thanks :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe wtp nak malu ~ lol ..
      sama-sama ^_^

      Delete
  4. mira ini untuk blog skin je ek?

    ReplyDelete
  5. salam mira.. npe akk xjupe erk code nih?

    ReplyDelete
  6. comel :3, thanks kakak :)

    ReplyDelete
  7. kak, saya ambil code tuh. terima kasih banyak banyak :)

    ReplyDelete
  8. macam nak buat untuk tajuk post?

    ReplyDelete
  9. tak jumpa kod tu. sedihnyaaaa T.T

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi membaca , jangan lupa tinggalkan komen :)
Fikir semula sekiranya korang ingin meninggalkan komen lucah, ugutan, mengancam, identiti palsu, dan menyakitkan hati. Baca AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998. Oh, sebelum tu, tengok lah site awesome
ini