Tuesday, 30 April 2013

6 Fakta Menarik Tentang Syarikat Samsung Perlu Anda Tahu

6 Fakta Menarik Tentang Syarikat Samsung Perlu Anda Tahu | Sebut sahaja Samsung, lihat sahaja jenama Samsung minda kita pasti akan terbayang tentang smartphone yang canggih seperti Samsung Galaxy S3, S2, dan lain-lain lagi. Namun itu minda sekarang. Jika dahulu Samsung membina nama dengan barangan elektronik seperti televisyen, LCD Monitor dan sebagainya. Tahukah anda bahawa Samsung bukan sahaja menjalankan perniagaan berasaskan produk elektronik, tetapi ia mempunyai projek besar yang tidak semua orang tahu. Apakah projek-projek tersebut?

Dahulu, Samsung dianggap sebagai jenama elektronik kelas ke-dua. Produk mereka dianggap kurang berkualiti dan kurang berstatus dibandingkan dengan jenama lain, khususnya jenama berasal dari Jepun.

Namun kerja keras Samsung akhirnya membuahkan hasil. Hingga akhirnya vendor berasal dari Korea Selatan tersebut saat ini menjadi pengeluar elektronik kelas dunia yang disegani. Ingin tahu beberapa fakta menarik mengenai pengeluar smartphone terbesar di dunia ini? Jemput baca.

1. Punya Bisnes Dalam Bidang Pembinaan dan Perkapalan

Samsung Electronics yang memproduksi smartphone, peti ais, sehingga mesin basuh adalah sebahagian daripada konglomerat bernama Samsung Group. Samsung Group beroperasi di dalam lebih daripada 80 sektor perniagaan.

Di bidang pembinaan, wujud anak syarikat Samsung Engineering and Samsung C&T. Mereka antara lain membangun Burj Khalifa di Dubai, UAE, yang berstatus gedung tertinggi di dunia. Malah salah satu daripada Menara Berkembar Petronas di Malaysia, turut dibina oleh Samsung

Selain itu, Samsung turut mempunyai syarikat Samsung Heavy Industries yang bergerak di dalam industri perkapalan. Ditilik dari sisi pendapatan, divisyen ini adalah pengeluar kapal terbesar kedua di dunia.

Samsung Group juga mempunyai Everland, sebuah taman tema hiburan terkenal dan tertua di Korea Selatan. Mereka juga turut mepunyai syarikat insuran dan syarikat pengeluar kereta yang bekerja sama dengan Renault.

2. Perusahaan yang Dikendalikan Keluarga

Samsung adalah sebuah chaebol. Chaebol merupakan istilah bagi perusahaan konglomerat besar yang dikendalikan oleh keluarga secara turun temurun.

Samsung didirikan oleh Lee Byung-chull. Setelah dia meninggal, kepemimpinan di Samsung diteruskan oleh Lee Kun-hee yang merupakan anak ketiga Byung-chull.

Keluarga Lee memang sangat berkuasa di dalam Samsung. Anak Lee Kun-hee yang bernama Lee Jae-yong, saat ini menjadi presiden dan Chief Operating Officer Samsung Electronics.

Lee Kun-hee sendiri mempunyai harta melimpah dan masuk senarai orang terkaya di dunia. Menurut perkiraan oleh majalah Forbes, dia mempunyai kekayaanber nilai USD 10.8 billion (RM 33 billion).

3. Bermula daripada Syarikat Mee

Pada awalnya, Samsung sama sekali tidak memproduksi barang elektronik. Syarikat ini didirikan oleh Lee Byung-chull pada tahun 1938 sebagai syarikat perdagangan makanan.

Samsung ketika itu antara lain menghasilkan mee dan beribupejabat di wilayah Daegu, Korea Selatan. Perniagaan ini berjaya dan kemudian berpindah ibupejabatnya ke Seoul.

Setelah perang Korea selesai, Samsung mulai melebarkan sayap bisnesnya. Pada tahun 1954, Samsung membangunkan kilang pakaian cotton terbesar di Korea Selatan.

Berjaya di bidang bisnis yang dirintisnya, Samsung akhirnya memutuskan masuk ke bisnes elektronik pada tahun 1960. Produk pertama mereka adalah televisyen berlayar hitam putih.

4. Rahsia Kejayaan Samsung

Pada tahun 1993, Lee Kun-hee selaku Chairman Samsung mengadakan lawatan keliling dunia. Dia ingin tahu bagaimana tanggapan pasaran antarabangsa terhadap produk buatan Samsung.

Lee berasa tidak gembira. Di California, Amerika Syarikat, dia menyaksikan televisyen Samsung berada di rak bawah dan tersembunyi. Sedangkan televisyen Sony dan Panasonic berada di rak atas yang mudah dilihat pengguna.

Lee berhasrat mengubah Samsung menjadi pengeluar eletronik kelas satu yang disegani. Dia kemudiannya mengumpulkan para eksekutif Samsung di Jerman untuk mentransformasikan syarikat itu dengan pantas.

Pidatonya ketika itu dijuluki sebagai Frankfurt Declaration Of 1993. Lee menegaskan strategi Samsung harus diubah untuk mengejar pesaing.

“Ubahlah semuanya selain isteri dan anak-anak anda,” sebut Lee. Sejak itu, Samsung benar-benar berevolusi menjadi pengeluar elektronik yang disegani.

5. Pengeluar Elektronik Raksasa

Sejak tahun 1990-an, Samsung Electronics khususnya mencapai puncak kejayaan. Mereka menjadi pengeluar memori cip terbesar di dunia pada tahun 1992 dan pengeluar cip nombor dua setelah Intel.

Dilihat dari unit terjual, Samsung ketika ini adalah pengeluar telefon mudah alih terbesar di dunia menggantikan Nokia. Tahun lalu, Samsung menjual 215.8 juta unit telefon . Lebih banyak dari kombinasi 3 pengeluar telefon mudah alih ranking di bawahnya.

Mereka juga berstatus sebagai pengeluar televisyen dengan tahap penjualan terbanyak sejak tahun 2006.

Kejayaan Samsung di banyak bidang eletronik membuat pengeluar elektronik berasal dari Jepun ketinggalan. Sejak tahun 2005, jenama Samsung sudah lebih popular berbanding Sony menurut kajian Interbrand.

6. Korea Selatan Digelar Republic of Samsung

Samsung mepunyai peranan ekonomi yang sangat penting bagi Korea Selatan. Diperkirakan, 17% dari Gross Domestic Product (GDP) Korea Selatan adalah dari Samsung.

Produk dan perkhidmatan buatan Samsung hampir menyentuh semua area kehidupan masyarakat Korea Selatan. Ini tidak lepas dari banyaknya bisnes yang digarap Samsung.

Warga Korea Selatan mungkin memakai smartphone Samsung dan tinggal di apartemen yang dibuat oleh Samsung juga. Dan mengambil perlindungan insurans Samsung Life.

Dan para top management Samsung jugan sangat berkuasa.

“Anda bahkan boleh mengatakan chairman Samsung lebih berkuasa dibandingkan dengan presiden Korea Selatan. Orang Korea berpendapat Samsung tidak dapat disentuh dan berada di atas undang-undang” ucap Woo Suk-hoon, seorang penganalisis ekonomi.

Sumber : Fuh.My

Akhirnya! Dapat leseng! #belated

Assalamualaikum . Memang agak aneh lah jugak dah lama baru nak menaip pasal ni . Hihik . Miraa terbaca entry Alia pasai lesen so miraa pun belum ada pulak tulis menulis pasai tu . Nak jugak den menaip . Huhu . Mereka yg Follow instagram miraa mungkin tahu kegembiraan miraa ni . Okay masa tu pagi . HAHA . Dan miraa bangun awal dan makan . Makan roti . Sebab takut je nak ambil test JPJ . Seminggu sebelum test JPJ ni my tutor yg bawak g litar untuk latihan sambil tunggu QTI tu . Naik bukit ? Ye miraa buat . Tapi masa latihan tu miraa tak dapat pun lepas T.T sedihh weh den ni . Lepas tu ambil itu ini bayar itu ini dan beli Cincau sambil tunggu nama kena panggil . Pakai tali pinggang keledar dan mula naik bukit . Aik ? Dapat pulak . Hahaha . Lepas tu buat parking dan tiga penjuru . Alhamdulillah dapat . Aisemen tiada kandas-kandas lagi . Mula gembira tapi lama-lama hilang . Keluar lah konon g jalan raya . Masa buat U turn kat bulatan tu boleh pulak miraa nak langgar tiang hahaha . Boom kau kena tolak lagi markah . jadilah pulak 18/20 . Hoi aku tak nak T.T dan masa tu tak tahu apa-apa . miraa tanya tutor lulus atau gagal ? Dia kata gagal . Haha dem je . tapi dia suh nanti datang on bla bla bla sebab ada lagi satu kelas . Ceh . ahha

Tapi malangnya , tutor miraa masuk hospital sebab dia nak dibedah . Aduih sejuk terus kaki ni . Pastuw pegi tanya kalau ada nama miraa untuk 15 April untuk JPJ test , dan Alhamdulillah ada pulak nama den . Lepas tu masa nak buat test tu kan kan kan . Ada budak yg bukak bonet xD haha masa ni buah hati miraa ada quiz/test kat situ tapi hepy sangat dapat text dia . Miraa dapat number doblas . Aum . Huhuk . Mula-mula kene cuci telinga . Pastuw miraa kuar pergi beli kasut . Haha boleh pulak miraa pakai kasut tinggi . Hebat hebat . Then sampai kat situ semula , miraa beli 100plus . yum yum . Then duduk tunggu kne panggil . 
Naik bukit miraa dapat buat jugak . 

HUHU dan senyum-senyum kambing sambil duduk kat pondok menunggu . Then miraa menghayal . Tak sedar nombor kne panggil untuk buat parking . Last-last nama penuh kne sebut . wakak . malu den . Buat parking dan 3 penjuru alhamdulillah lepas jugak . Finally masuk bilik menunggu lagi yg sejukkk . Wee ~ Gumbira . Beli Pepsi lagi . Ahhh ... Like a boss . Then pergi depan tengok miraa dapat laluan apa . Then nampak B . Oh ke mana tu ? Ke Benoni ==' dem ada sekolah kat situ ! tasukaaaaaaaa ! akibat stress , miraa bukak game lumba kereta . Wow nombor satu ! hahaha . Pastuw tunggu tunggu dan ttunggu . Wahh abang encem . Hahaha lol . Okay lah keluar ke jalan raya tadak masalah .

Sampai je kawasan bulatan , dia kata "guna laluan C" . Wait a minute ==' dimanakah? Dan teringat apa Helmi kata . hahaha ! Untung den ! Pusing je kat bulatan hahahahha ! Alhamdulillah . Huhuk tapi ada lori besar tu gilo -- tak bagi signal sukati mabapak dia je kuar ! Takut jugak dia haha . Hilang hensem dia terus . Dan sampai je kat tempat tadi , dia bagi 19/20 . Wuwu T.T memang susah ke nak dapat markah penuh ? Huhuk masuk ke benda tu entah apa nama dan ambil semua borang-borangan . Masuk kereta dan uncle senyum . haha . text dad dah dapat , dad kata Alhamdulillah . hihik . Then keesokan harinya miraa ngan dad g buat lesen P . HAHA muka den huduh tul . Wee ! Okay miraa menaip tak sekemas Alia xD !!! Ok bai .

Tutorial: Print screen cara mudah tanpa Software

Assalamualaikum . Tadi dah siapkan dua blog dan sekarang ada lah sikit ruang untuk buat tutorial . Tadi miraa ada serba salah lak kalau suruh adik sorang ni download Photoscape untuk screensnap gambar dalam blog tu . So ini ada cara senang bagi yg taknak download Photoscape . Mula-mula korang cari dulu perkataan PrtSc SysRq kat keyboard korang . Ada bersebelahan dengan butang F12 kalau tak silap . Kemudian korang masuk dalam Paint . Ada kat kawasan Accessory tuu hah . Hehek . Then korang dah bukak , korang tekan Ctrl dan V serentak . Dan jadi lah macam ni ;
So I hoped this help you something . Okay papai . Sibuk tengok TV3 . HAHA .

Muktamad

Assalamualaikum . Yesterday dah beli tudung . So memang saya akan masuk lah tingkatan 6 . Tapi saya masih belum beli baju lagi . Hahaha . So dah semangat , tadi test tudung . Aisemen . Macam yg saya nak . HIHIHIK ! So okay saya akan siapkan segala blog orang dengan segera Insyallah kalau demam ni nak pegi T.T huhuk saya tahu nanti saya tak sempat nak siapkan tu . Alahai . Ok nak mula kerja dah . Ceh . Hahaha.

Free RM50?! Siapa yg taknak!

Tadi jalan-jalan tengok email . Boom jumpa surat cinta . Bukak dan daftar suka hati . Then ada perkataan free RM50 . Hehek dalam minda bermacam benda bermain . Dah siap daftar , login . Dan nampak earning terus RM50 . Macam best pulak Exabytes ni . Korang jangan lepaskan peluang ini . Who knows one day dorang hapuskan free RM50 tu kan ? Haha . Okay masih lagi mamai-mamai . Apa-apa pun ;



Dating . Tingkatan 6 . Matrikulasi . LCCI .

Hari ni (Isnin) awal bangun sebab janji dengan Jia nak g scola urus pasal LLCI . Da je ada . Miraa bukan dapat pun . Kuang-kuang-kuang . Sampai je kat sekolah , kami masuk pondok pak guard isi nama dan melekat pas pelawat kat tudung . Aisemen . Then kami pergi situ situ situ dan kerani takde . Last-last masuk ke bilik Penolongkaaanann untuk cop situ sana . Kami terserempak lagi dengan pengetua . HAHA . Then di inteview dalam bilik PK . Saye dapat fum siks je . Uhuk3 . Then kami cari cegu R tapi takde . Alah biar lah sijil koko aku tu salah nama == bikin malas betul . Then jalan lagi punya jalan cari cegu akaun dan jumpa dia dalam kelas . Wiwit lawa macam selalu . Ihihik . Kami tunggu kat depan bilik guru baru dan banyaaaaak cegu bagitau yg fom siks sekarang susah .  Hilang semangat den nak masuk T.T dalam bilik pk pun tadi kene ckp susah . Dan cegu Bm masa pom3 pun cakap susah . Cegu Bm pom 4-5 pun cakap susah . Alaa semua cakap susah . Makin down lah den ni . Tapi tak kan den nak tanam anggur lagi kat rumah dalam masa menunggu tu ? ==' Ekin pun haritu dah ceramah . Haha diam terus den membaca . Kami makan karipap lagi . Hahaha . Dan paling best , cegu tu nak print borang . Dia kata nape laa taley print . Dia tak sambung pun USB printer tu haha . Dan kami mula bergambar like a boss . Aisemen macam dah berkerrja . HAHA .

Then dah habis semua , kami jalan dari sekolah ke Pos Opis . Miraa ambil surat blablabla dan kami pergi kedai potokopi dan seterusnya kedai gambar . Masa kat potokopi tadi , boleh pulak miraa lupa bawak Sijil Lahir . Bengong betul . Huhuk miraa tak drive dari SKK sebab takut nanti langgar-langgar lagi . Then dia senyum-senyum depan cermin sebelum kene gambar . After habis kat situ , kami terus jalan pergi KFC . Kami sangaaaaaat lapar . Masing-masing tak makan pagi . Miraa ada tapi sikit . Sekadar pengalas perutt . Kui-kui-kui . Makan Korean blablabla yg macam dalam iklan . Tapi tak banyak pun sos pedas yg dituang . Kalau banyak , sure miraa jadikan pebret . Beli dua ketul je tapi miraa tak dapat habiskan . Tadi bukan main lagi lapar . Then tak habis . Kentang putar pun ada dalam 1/3 . Kobishh-kobisshhh tu habis sebab miraa suka . Hahaha . Ambil kotak lagi .

Sesudah tu kami merayau lagi ke semuaaaaaa kedai baju untuk beli baju scola den . Yela nak masuk pom six kne pakai baju tu . Isk menyampah . Haha . Satu kedai dua kedai tiga kedai empat kedai satu pun tak da saiz den haha . Besar dah kan :p then akibat hampa betul , den beli tudung je . Aisemen . Tu pun labuhh ~ Aum . Bagi den lah . Haha okay lah kan ? Takde gak nampak aneh-aneh-aneh . Biar lah . Kami jalaaaaan lagi dan duduk dalam van . Sambil tu tengok dompet tgk muka si dia . Cerita pasal gambar , kami lupa ambil gambar Jia kat kedai gambar tadi ==' bengong betul . So kami pun pulang . Dia ke rumah dan saya terus ke SKK . Duduk dalam tu dan mom asyik gelak bila cerita pasal tadi . Dan mom gelak sebab me tak bawak kerete . Kui-kui-kui . Lepas tu , mom bagi cadangan untuk den ambil kelas menjahit dan buat bisnes . Adik miraa yg Amir tu dia nak bukak restoran nanti . Yeayyy .. HAHA . Sampai sini je kut . Hihik maaf saya tak bagi salam tadi . Assalamualaikum :-)

Sunday, 28 April 2013

#Flashback : Anda dipersilakan takut. HAHA

Assalamualaikum . Malam-malam Ahad ni kan , mesti ramai tido awal sebab esok Isnin . Yela kan sekolah . Haha tapi malam ni jugak lah miraa buat kerja menyelongkar folder2 lama dan terjumpa gambar yg sungguh comel . Saya tahu awak akan mula muntah tengok . Wakaka . Tapi ini lah realiti . Saya pun boleh melakukan kerja-kerja yg tak berfaedah :p
Aum sedap okay . Perisa dragon . Ha ah macam yg ngah bermain kat fikiran awak . Saya makan G-Dragon tu . Tapi bukan lah GD yg dari kumpulan BigBang . Gile kau aku makan retis kegilaan remaja kpoper ? Haha . Saya makan buah naga tu je . Actually bukan makan . Tapi guna . Thats why G-Dragon .... fruit . Hihik . Korang ada gak tak gambar begini ? Mai share nak tengok :p

Segmen Sabtu by Emas Putih Part #4

As-Salam


Hari ni nak buat segmen sabtu part #4 
Segmen ini akan berlangsung selama 2 hari bermula
27 April 2013 jam 11.59 PM - 29 April 2013 / 11:59 PM
( 1 hari sahaja )

Syarat :

1. Follow blog  :

2. Like fan page :


 3. Follow G+ kat bawah ni



3. PALING WAJIB copypaste coding entry  yang diberikan dibawah ini dan paste kan ke ruangan html post.   *kalau x faham sila ikut step dibawah*


Dah siap? Tinggalkan entry segmen anda di ruangan komen.

Hadiah : 

Top Referral
Topup RM10

Random
Topup RM5 x 9
Topup RM3 x 1

Selamat menjoinkan diri dalam Segmen Sabtu by Emas Putih Part #4 !!

Tingkatan Enam Sesi 2013/2014

Assalamualaikum . Hari ini sibuk menyiapkan blog dan juga doodle . Tapi masih lagi tak tahu bila nak upload . Tangan menjadi semakin malas . Malas nak uat keje . Mood nak makan pun semakin berkurangan . Tadi pula TERBACA pasal tanda-tanda sebelum menemu ajal . Hah kau terpaku sebab tajuk tu menakutkan . Okey mengarut sikit . Hihik . Few days ago saya cuba masuk ke web ini . Saya masukkan no IC saya dan boom! Perkataan TAHNIAH tu menyala-nyala macam ada menang je . Senyum memang senyum . Alhamdulillah lah dapat . Tapi bukan kat tempat yg saya nak . Huhuk . Saya nak kat SMKDPM kat Penampang sebab kat situ ada ICT . Tapi terima je lah .
Saya dah download surat tawaran tu . Tapi agak menyakitkan hati bila saya tekan print, printer tu tak nak bagi muntah kertas . Agaknya ada benda sangkut  Saya goncang-goncang printer tu macam Hulk dan dia muntahkan seketul keronsang . Aisemen . haha saya cuba lagi sekali tetap sama tak bagi reaksi yg saya nak . Mungkin ada lagi sangkut . Ah biarkan dia . Itu bukan masalah yg besar . Saya boleh pergi kedai esok lusa untuk print . Tapi ini masalahnya .
Saya okay dengan yg lain . Tapi saya kurang senang bila mula baca ayat yg berkurungan hijau tu . Baju sekolah ? Wth ? Baju sekolah saya pun saya tak tahu dah ada kat mana . Inikan pulak nak pakai kemas-kemas . Astagfirullah . Teruk kau ni miraa . Haha tadi pula dah fm dengan Betty . Dia pun dapat jugak . Fm ? Oh Facebook Messaging . Haha dan kami bualkan pasal f6 ni . Ramai jugak yg dapat . Untung lah dia ada mama pandai menjahit ==' miraa tadi bagitau mom "umi , kasi beli baju sekolah" tapi saya dapat apa ? Umi saya kata "hahaha" itu sahaja . Baik lah . Saya akan masuk tingkatan enam dan Insyallah belajajajar dengan bersungguh-sungguh . Ahahaha . Amin . Tapi kalau dapat tawaran masuk ke ipt yg saya mohon , saya tak akan lepaskan peluang tu . Kikiki . Antara benda yg saya mohon ;
                        DIPLOMA TEKNOLOGI MAKMAL 
                        DIPLOMA TEKNOLOGI MAKLUMAT  
                        DIPLOMA TEKNOLOGI MAKLUMAT (RANGKAIAN)
                        DIPLOMA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN KOMPUTER
                        DIPLOMA TEKNOLOGI MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI 
                        DIPLOMA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN TELEKOMUNIKASI
                        DIPLOMA FARMASI (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA) 
                        DIPLOMA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN (KOMPUTER & RANGKAIAN)
                        DIPLOMA SAINS KOMPUTER (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
                        DIPLOMA TEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN

Oh awak mungkin akan kata wow , tapi apa nak buat dah minat saya ke arah ni . Saya nak jugak salah satu mengena . Amin . Saya nak belajar dalam minat saya . Hahaaaaa saya betul-betul dah banyak mengarut sejak kebelakangan ni . Mungkin sebab saya dah langgar banyak sangat kereta orang minggu lalu . Hahaha. Baik lah saya nak teruskan merayau dalam blog korang . Assalamualaikum :-)

April-May Giveaway By Simplesyara


Maaf saya dah tak boleh follow Tuiter . Entah kenapa . Jeles lah tu Tuiter sebab saya rajin follow . Follow blog sudah dibuat . Jenguk je tengok mesti ada muka comel saya situ tu . Ahaha . Like pula dah buat kalau tak percaya pergi fesbuk saya dan tengok kat LIKES saya . Wek . Saya nak menang dan menang semua benda yg saya nampak . Oh lupa pula , saya pengguna CELCOM dan juga MAXIS . Kui kui kui ~ Pada yg nak join sila klik banner . 

Giveaway by DI #2

Click banner to join .

Okay seriously first time saya join ga yg merajinkan saya :D
semuaa like dan follow button dah saya tekan .
Tengok je follower gadget korang . ada tu muka comel saya . 
Haha . saya nak semua hadiah . Ceh . HAHA .
Nak tag Alia sebab byk hadiah :D
Nanti boleh kongsi .
hahaha.

Friday, 26 April 2013

Tutorial: Cara pasang Like button Facebook di blog

Assalamualaikum . Ye memang agak aneh berterusan update tuto . yelah tak tahu apa lagi nak dii update . Haha . Lagi pun dah lama tak wat tuto . Bosang . Kalau tadi tuto pasal Like box , now like button . yg ni menjimatkan ruang kut . huhuk okay tengok ni ,
1. Login facebook dan masuk kat sini .
2. Korang masukkan link page korang macam kat gambar .
3. Korang boleh ubah width ye . Dan korang remove yg send button tu . Why ?
4. Cuba tekan Get Code dan tekan iframe , dapat tak ? Tak kan? Huhu tu lah pasai.
5. Now save code tu kat ruangan HTML/JavaScript .
6. Save .
Wohoo tahniah awak dah lulus . Ceh dah mula lagi mengarut . Ok kalau tak faham , tinggalkan komen , miraa balas nanti . hehek see ? Korang boleh guna code tu kat dalam entry jugak . Sangat berguna untuk mereka yg buat ga/segmen yg ada banyak sponsor from page .

Tutorial: Cara letak Like box Facebook di blog

Assalamualaikum . Rupanya belum ada ter-publish pasal buat kotak like facebook macam yg kat tepi blog miraa . So my mission today nak buat ni . Ahh crap . Im so screwed ! Haha . Okay jangan buang masa .
1. Login facebook dan masuk SINI .
2. Masukkan link page korang kat situ . Ikut yg dalam gambar .
3. Done ? Okay adjust lah sendiri width dan height box tu ikut dengan keadaan blog korang .
4. Now masukkan kat blog . Korang pergi Layout/Page Elements dan Add Gadget , HTML/JavaScript .
5. Tekan button GET CODE
6. Korang tekan yg miraa letak anak panah tu dan copy semua code tu . Then paste kat step ke 4 tu .
7. Save dan siap .

Hope korang faham apa yg miraa merepek ni . Hohoho .

Tutorial: Cara ambil link #ChurpChurp (2013)

Assalamualaikum . Bukan setakat fesbuk ngan blog je yg berubah . Semua berubah termasukk lah dengan churp-churp . Ada yg ask macamana nak dapatkan link iklan kali ini . Dulu dah buat . Tapi tu dulu dan sekarang lain . Aigogogo ~ Okay first of all korang kene ada akaun churp churp . Daftar kat sini kalau korang pun nak dapat kan duit . Then next korang masuk kat akaun korang .
2. Klik EARN MORE untuk iklan yg korang nak share.
3. Akan keluar macam gambar bawah ni kan ?
4. Nampak yg miraa bagi highlight dan anak panahkan tu ? Link iklan korang ada kat sana . Itu lah yg korang kena guna untuk dapatkan earnings . Hoho . Memang sikit je . RM0.20 je kan ? Tapi "sikit-sikit lama-lama jadi bukit"

Weee ~ Hope korang faham . Takde mood ni ==' ahaaa . Okay kalau belom daftar tu , daftar lah ye . kbai 

#ChurpChurp : Fourth cashout


Assalamualaikum . Miraa sedih untuk minggu ni . So jangan tanya soalan-soalan yg menyakitkan hati . Bukan kuajak , tapi kepala ini macam nak meletup . Time bomb maybe . Tak tahu bila akan meletus . Masalah sana sini . Aku benci driving . Ish benci gila . 

Tapi tak semua menyedihkan . Gembira jugak sebab dah masuk kali ke tiga cashout . Masih lagi setia kat ChurpChurp . Aum . Hihi . Gembira jugak hati den ni sikit bila cek sampai . Teros pergi bank . Hahaha . Gembira punya pasal . Tapi miraa menggaru kepala why baru datang . Mungkin ke miraa tak cek bebetul peti surat tu ? Hooo~  

Well , lepas ni nak curang dengan Nuffnang . Nak guna Advertlalala je . Sakit hati ni . EEEEEEEEEE !! Okbai takde mood . Pada yg nak dapatduit ChurpChurp , korang boleh tekan daftar kat sini atau yg ada kat sidebar . Ok bai . Bai bai :)

Contest Precious Prince and Princess

Klik kalau nak join

One , I'm a Malaysian . Two and three stated here . Four , done . Five, six and seven done . Hehe yg six malas sikit ~ Eight ;

Blog Miraa ni .... Boleh dikatakan Astro . "Macam-macam ada" haha . I'm just being my self . Tutorial , tips , food , personal , travel . Everything lah . Tema pink sebab saya perempuan . Doodle header tu cukup untuk menggambarkan kebahagiaan saya . Sometimes when I sad , I'll uploads piano vids to this blog . See ? Macam Astro kan ? Bukan tu je , blog ni jugak sumber pendapatan saya memandangkan saya masih lagi menunggu keputusan untuk sambung blajo kat mana . One thing for sure , saya mengantuk skg =A= aha

The gifts;
One; Tribal Shirt for Boy. Tribal Shawl for Girl.
Two; Superman Shirt for Boy. Superman Long Necklace for Girl.
Three; Top-Up RM 10 for celcom/maxis/digi user only.
Saguhati 3 orang; Top-up RM5 for celcom/maxis/digi user only.

Saya sebenarnya tertarik kat semua hadiah . Itu pasai join . Kalau boleh nak je semua . Haha . Korang join lah ye ;)

Thursday, 25 April 2013

Domain domain domain =..=

Assalamualaikum . saya tengah keliru nak pilih tempat yg saya patut guna untuk beli domain . saya nak tukar . dari dulu lagi masalah saya ini . tak tahu nak pilih kat mana . dah set dah kat otak nak guna nama tu . so sekarang nak korang bagi tahu lah pulak kat mana yg terbaikkk ~ dan murah . haha . yela . budak macam saya kena pentingkan pasal yuran segala :p hoaaaaaaaaaaaaa really keliru . semua miraa dah buat , tapi masa nak buat payment tu pula tersekat . 2-3 web dah pergi tapi masih ragu-ragu . "Mungkin ada yg lebih murah" itu je yg bermain kat minda ;A; ! Hadoi . Give me links maybe ? T..T

Ops! I’m sorry – Bad Thursday #trauma


Hari ini hari malang . Saya benci dengan hari Khamis . Bukan sahaja disebabkan oleh hari “tamu” yg sibuk , hari ini hari gaji jugak . Awal pagi tadi jalan tak de lah sesak sangat dan saya berjaya pergi ke BSN . Jauh kat seberang sana . Saya ambil duit untuk order saya , dan juga mom suh ambil duit lagi tadi . Saya pulang semula kat SKK dan uat keje melukis-lukis dan menulis-nulis suka kata . Saya keluar lagi semula untuk pergi bank in . Akibat kelam-kabut , saya berjaya melanggar dua buah kereta . Horay untuk saya . Untung saya meniaga habis lesap terbang melayang begitu sahaja . Dah dapat parking , saya masuk klinik Dr.M tanya repot adu segala masalah saya dan dia bagi gelak dan ubat . Isk ==’ sampai hati . Dah habis duduk dalam kinik yg sejuk tu , saya keluar dan pergi ke bank semula . Boom! Barisan sampai ke belakang nak panjang macam naga . Saya tunggu dan tunggu . Huh dah giliran saya . Saya tekan tut tut tut tut tut tut dan mesen tu kata , MAAF! Wth? Aku tadi tunggu dari belakang bersabar ini balasan kau ? Saya pulang semula ke SKK dengan hati yg hampa . Dah lah melepas masa nak bank in , saya kehilangan duit pula tu . Nasib baik uncle tu tak repot dan tak jahat . Steady je . Dia faham . Dia pun sama . Wakaka . Dipendekkan cerita , pagi saya hari ini tidak begitu bahagia . Saya sangat sedih dan saya dah trauma . Saya tak nak lagi keluaq pada hari Khamis ! Ever ! Kan bagus kalau si dia ada kat sini , boleh dia pandu dan bawak saya jalan-jalan . Haha . Okay saya tak ada mood yg mencukupi untuk online hari ini . Melainkan saya ada menang apa-apa . Kui-kui-kui .

Oh btw , add me on LINE and WeChat . Weee ~ my ID macam biasalah miraahussin24 . Dan kat yg men Candy Crush Saga tu , tolong lah den T,T derma hati awak ke saya . Dari semalam terkandas kat level berapa entah ini . Saya benci jelly yg ada kacau gula-gula saya daripada meletop == Aigo . Okbai .

Wednesday, 24 April 2013

Happy Anniversary: 3 years #zaeNURamira

I still remember the day I meet you with your big big smile . You stared at me when I'm eating potato fries and I can't stop wiggling and laugh . You said my eyes are beautiful . You forgot about your bag when we're heading to the bla bla bla . Clumsy . We watched MegaMind like we're kids . So naughty . We pay for normal seat but we sat on couple seat . Haha . I got 10 missed call from my dad and 20 missed call from my mom and when I started to talk to my dad , you laugh cause the Sabahan langs >.< so there I go leaving you alone @Sunway Pyramid :'(

The next morning, my boarding day . Feel sad cause we didn't spend much time together . Last meet-up @SOGO in few minutes . My dad called and said the taxi's there . I cried everywhere . In the cab , the airport , the airport @Sabah , in the cab again and in my room . Ok cukup lah berdrama dengan english yg broken . Hahaha . Bukan masa untuk bersedih . Ini masa untuk bergembira . 
Alhamdulillah hari ini genap sudah tiga tahun miraa dengan zae . Kami tak dapat sambut together sebab dia kat N9 . Dan miraa kat Sabah . Oh ye dia memang Selangorean , tapi kan dia belajar . Ada exam pulak tu . Kesian dia . Tapi dia rajin . Bukan pemalas macam mira . So exam macam tu dia senang je tu nak pass >.< miraa harap kepercayaan kat diri miraa ngan dia tak akan hilang . Trust is the teras of relationship . Hah kau kak miraa dah mula mengarut . Haha :'D takpelah kan ? Bukan selalu ada .

For Zae , saya sayang awak sangat-sangat . Cinta banyak-banyak . Tapi cinta tu kat awak je . Feels like we've known each other like yesterday . Now we're celebrating our third anniversary .  Selamat ulang tahun  yg ke tiga sayang X') semoga hubungan kita akan berkekalan . Dah bermacam-macam yg kita lalui . Gado situ sini . Majok sana sini . Gelak hahahaha . Nangis wuwuwu . Perjalanan kita masih lagi jauh . Terima kasih sebab selalu bersabar :'-) iloveyou so much . 

Tuesday, 23 April 2013

Freebies: Facebook, Twitter & Instagram icon.

Assalamualaikum . Miraa hari ni nak bagi freebies . Tak banyak pun dan mungkin korang pun dah ada . Ni miraa bagi sebab mungkin miraa rasa senang hati heheh . Pasai apa ? Tunggu lah malam nanti atau pun esok pagi bila korang free :3
Senang je nak ambil , korang copy image dan editlah macam biasa kat JavaScript letak link ke fesbuk dan jugak Twitter and Instagram korang . Hope korang suka dan mohon ya tiada refreebies :-) say dah bagi transparent so hope awak berterima kasih tak ambil untuk preebies awak :p huhu jangan lupa komen kalau ambil ya ?

Contest Header Saya Paling MELETOP! BY : Anis

Assalamualaikum . Sekian lama tak join contest , nak jugak buat entry pasal contest . Kali ni nak oin pasal header pula . Yela dulu join , header bukan main lagi kalerpul . Haha so belum lagi ada pernah join dengan header baru ni . So nak jugak test power . Kut-kut dapat lens or hijab :p best jugak . Huhuu . So ini lah header saya . Boleh nampak kat situ ada miraa dan buah hati miraa >w< ! Aww haha . Eh miraa dah ikut semua syarat . Klik sini untuk bukti . Hehehew . Hope menang >D pada yg nak join klik banner atas tu .