Monday, 15 April 2013

Tutorial: Cara letak order form pada page

Assalamualaikum.
Wee dah ramai yg memusing dan menggeleng kepala melihat itu likes total dan order kat page miraa. Haha . Cakap serupa keling. Hee okay sebenarnya kat page ni macam blog juga . Boleh add gadget. Tapi takde lah se AWESOME macam kat blog. Dan dah ada yg tanya macam mana nak pasang kat page . Macam yg miraa buat tu lah. Tapi sebelum tu, boleh tolong tak ? hehe :p dah? Good . Hehe.

1. First of all korang buat dulu order form korang kat sini. Tapi kalau korang dah ada sedia dari mana-mana web's order form pun tak apa. Korang boleh gunakan jugak.
2. Copy code HTML order form korang yg korang dah buat / yg dah sedia ada tu tadi.
3. Klik kat sini dan tekan benda biru yg miraa box kan dengan pen merah macam kat dalam gambar di atas.
4. Korang pilih page yg korang nak letak order form tu. Since page MHB dah ada , miraa use yg SCS pula. Ikut macam yg ada kat gambar ni .
5. Korang pergi page korang dan korang akan nampak tab bintang kat bawah. Okay next korang ikut macam dalam gambar.
6. Dah masuk setting tu, korang tekan Apps dan Edit Setting lagi sekali. Tapi ikut yg macam dalam gambar ye.
7. Yg ber-anak panah merah tu untuk nama yg terpaparkat page. Yg anak panah hijau pula untuk gambar tab tu.
8. Next pergi semula page korang dan tekan yg gambar bintang tu. Kalau korang guna gambar korang, korang tekan gambar korang tu.
9. Keluarlah lagi muka begini . Haha . Korang tekan bahagian Use this App macam dalam gambar.
10. Ikut dalam gambar. Preview dan save kalau tiada sebarang masalah.

Miraa harap tutorial ni berguna dan korang faham. Bagi yg tidak berhati perut, miraa nasihatkan korang untuk tidak meniru atau menutorialkan semula tuto ini. Penat miraa screen snap kau senang-senang nak ambil. Ingat, miraa banyak mata-mata. Hehe. 
Share:

11 comments:

  1. sangat berguna dik...lama dah akak cari cara nak buat ni..thank you so much!! :)

    ReplyDelete
  2. Memang best aa dik..Info yang sangat berguna. Thank you so much..:)

    ReplyDelete
  3. thank you untuk tutorial ni. akhirnya jadi juga alhamdulillah. thankss!

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah. Thanks so much for the tutorial. Sangat2 membantu. Jazakillahu khairan kathira

    ReplyDelete
  5. Comelnyerr blog ni...1st time jmpe blog comel cmni...content pun sgt bagus...

    ReplyDelete
  6. emmm...tQ so much..

    http://mana2layan.blogspot.com/

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi membaca , jangan lupa tinggalkan komen :)
Fikir semula sekiranya korang ingin meninggalkan komen lucah, ugutan, mengancam, identiti palsu, dan menyakitkan hati. Baca AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998. Oh, sebelum tu, tengok lah site awesome
ini