Monday, 15 April 2013

Tutorial: Cara search code HTML cara baru.

Assalamualaikum . Okay tanpa memberi intro yg banyak ahha , mula dengan Bismillah . Korang dah berjaya kan masuk dalam bahagian macam gambar atas ni? Ok . Korang pun berjaya kan un-hide codes(?) yg lain? Ok. So masalah skg ni bila korang tekan Ctrl+F(?) , korang tak dapat code yg korang nak . Humm okay mari miraa tunjuk cara baru . Yela mungkin blogger dah tukar kut .. Heheh . (Miraa pengguna Google Chrome so interface mungkin ada beza sikit).
Pertama sekali korang pastikan korang dah klik semua benda tiga segi tu. Then korang klik kat ruangan code tu semua . Klik je pastikan yg benda berkelip tu ada kat sana. Now korang tekan Ctrl+F(?) sampai jadi macam gambar kat bawah ni. Korang masukkan code yg korang nak cari tu kat dalam.
Now the fun begins. Ceh manada fun pun. Haha. Korang tekan Enter dan nanti akan muncul lah code tu berhighlight kuning macam dalam gambar bawah ni. Korang pastikan je code yg korang cari tu wujud atau pun korang erase sikit kalau still tak dapat cari. 
So , adakah tutorial ini membantu? Hehe. Insyallah nanti miraa cuba lagi buat tuto pasal code itu ini itu ini terletak kat line nombor brape ye. Sebab tangan miraa skg ni tak cukup >3< nak lukis doodle, nak buat belog, nak edit gambar, nak siapkan itu, hehe .Okay jangan tiru tuto ni. Tenkiu .
Share:

12 comments:

  1. thanks mira >,<
    da lme akak cari tutor niey..
    membantu sgt :D

    ReplyDelete
  2. salam ukhwah :) kak mira , benda berkelip tu means ? tak paham :) hihik , maap la menyusahkan kak mira . farah tak berapa faham dekat situ .

    ReplyDelete
    Replies
    1. miraa pun tatau cmne nak terangkan haha . cuba klik kat ruangan komen . then tengok ada kan kelip2 ? xD! Bnde tu ada nama tapi tak ingat apa . ahha

      Delete
  3. Mula mula edit blog dah tengok macam ni . last2 godek sendiri . haaha dia kena click number2 tepi tu . tapi kadang2 dia buat hal unutk cari code . so terpakse guna kaedah lain ^_^ Btw, thanks for sharing . at least ianya membantu :D

    ReplyDelete
  4. kak mira , benda kelip kelip prefer untuk kita tulis tu kan ? macam kita tengah tulis comment ni . amma right what you want to explane it ? ^^

    ReplyDelete
  5. aumm .. thanks kak , jadi sangat-ii :D thanks tuto yg sangat bergunaa bagi orang yg naif macam saya nihh :p

    ReplyDelete
  6. Thanks akak ! Memang berguna sangat sangat sangat. Triple woo !

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi membaca , jangan lupa tinggalkan komen :)
Fikir semula sekiranya korang ingin meninggalkan komen lucah, ugutan, mengancam, identiti palsu, dan menyakitkan hati. Baca AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998. Oh, sebelum tu, tengok lah site awesome
ini