Tutorial: Scroll bar untuk Blog Archive

Views
Assalamualaikum . Okay dah lama tak menutorial . Konon lah . Cehehe . Okay ada sesetengah blog yg miraa masuk kan panjang gilaaaaa body blog dia . Bukan disebabkan entry yg panjang tapi kat sidebar dia tu dan penuh . Hehe bukan penuh dengan gadget tapi penuh dengan link entry . Yg kat Blog Archive tu hah :) So miraa nak buat tuto ni sebab ada yg ask miraa untuk kemaskan bahagian Blog Archive yg macam miraa ni .
Nampak lebih kemas kan kalau macam ni ? Okay first of all korang masuk kat Template then tekan Edit HTML . After that akan keluar banyak codes kan ? Okay first thing first , bagi yg tak tahu cara nak search codes untuk new interface ni boleh pegi tutorial sini . Done ? Okay good , now lets get started :-)

1. Pastikan step yg kat atas tu korang dah buat .
2. Korang search code ni ;
<div id='ArchiveList'>
3. Dah jumpa ? Tak?! Aigo == masuk tengok tutorial sini pula . Mungkin lepas tgk , korang akan jumpa .
4. Bagi yg dah jumpa , korang tengok kat atas code tadi tu ada <div class='widget-content'> kan?
5. Korang tukar code yg hijau tu dengan code ini;
<div class='widget-content' style='overflow:auto; height:200px'>
6. Tekan Preview dulu . Dan kalau menjadi , tekan SaveTemplate .

Uhuk3 . Untuk code yg berwarna merah tu pula , korang boleh tukar ikut suka korang . Sama ada nak bagi lagi tinggi atau pun lebih rendah . Ikut kesesuaian blog ya ? Huu so lepas ni takde lah berjela panjang blog korang macam curtain kat IB . Haha . hope korang faham dengan lesson ni . Aisemen . haha . Ok bai

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

9 comments:

  1. Tuto yg bagus Miraa.. btw iha pun dah lama tak singgah sini.. cantiknya blog!! Serius ternganga kejap tadi, hehe..

    ReplyDelete
  2. nice tutorial XDD

    btw how to make scrollbar like you.. its so cute...... :3

    how to make cute pink scrollbar like you? :D

    (all scrollbar at your blog so cute ^^)

    ReplyDelete
  3. makasih akak..kebanyakan tuto akak mnjdi la...

    ReplyDelete
  4. Thanks,. Saya slalu guna tips nih. tq so much

    ReplyDelete
  5. makasih tuto-nya.. sangat bermanfaat

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi membaca , jangan lupa tinggalkan komen :)
Fikir semula sekiranya korang ingin meninggalkan komen lucah, ugutan, mengancam, identiti palsu, dan menyakitkan hati. Baca AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998. Oh, sebelum tu, tengok lah site awesome
ini