Thursday, 30 May 2013

Garam berlebihan | Risiko kanser perut

Penyelidikan baru mendakwa bahawa diet yang tinggi dalam garam boleh meningkatkan risiko seseorang mendapat kanser perut berdasarkan bagaimana ia bertindak balas dengan jangkitan bakteria yang berlaku dalam usus.

Kajian yang diterbitkan dalam Jangkitan dan Kekebalan melibatkan gerbil mendapati bahawa mereka yang dijangkiti dengan jenis Caga positif H. pylori dan diberi makan makanan yang tinggi garam dibangunkan keradangan gastrik yang teruk dan kadar yang lebih tinggi daripada kanser berbanding gerbil makan makanan yang biasa. Gerbil dijangkiti dengan jenis Caga-negatif tidak menghidap kanser, tanpa mengira pemakanan.

Berdasarkan dapatan, ia akan kelihatan bahawa makanan yang tinggi garam mungkin exaberate kesan karsinogenik bakteria itu. Ini menunjukkan kepada penyelidik yang mengurangkan jumlah garam dalam diet seseorang boleh membantu mengurangkan risiko kanser perut H. pylori-berkaitan.
Share:

0 comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi membaca , jangan lupa tinggalkan komen :)
Fikir semula sekiranya korang ingin meninggalkan komen lucah, ugutan, mengancam, identiti palsu, dan menyakitkan hati. Baca AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998. Oh, sebelum tu, tengok lah site awesome
ini