Thursday, 16 May 2013

Tutorial: Cara buat bilangan pageview entry

Assalamualaikum . Tadi ada orang tanya about the pv . Fyi dia berbeza tau . Masa korang masuk ke www.miraahussin.com jumlah sekian sekian . But when korang tekan link entry tu pula dia akan jadi sekian-sekian lagi pula . haha . Contohnya seperti gambar kat bawah ni . Link rasmi dan link entry .

Okay . Kalau korang pun nak pasang , korang ikut few steps ni ye ? Mula-mula korang pergi Blogger dan login terus pergi tekan TEMPLATE dan EDIT HTML . Kemuadian ;
1. Expand widget korang . Tak tahu ? Tengok tutorial ini .
2. Keluarkan kotak search . Boleh tengok tutorial ini .
3. Cari code comel ni ;
<div class='post-body entry-content' expr:id='&quot;post-body-&quot; + data:post.id'> okay?
4. Kemudian korang copy code ni pulak ;
<span class='post-counter'><script src='http://illusionss.110mb.com/mc/view.php' type='text/javascript'/> Views </span>
5. Paste code yg kat step 4 dan paste kat ATAS code kat step ke 3 tu .
6. Preview template dahulu sebelum menekan butan Save template ya ? 

Notes: Perkataan berwarna merah tu korang boleh tukar dengan perkataan yg korang suka .
Share:

4 comments:

Terima kasih kerana sudi membaca , jangan lupa tinggalkan komen :)
Fikir semula sekiranya korang ingin meninggalkan komen lucah, ugutan, mengancam, identiti palsu, dan menyakitkan hati. Baca AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998. Oh, sebelum tu, tengok lah site awesome
ini