Saturday, 11 May 2013

Tutorial: Cara mudah un-hide (tick expand widget) code HTML baru

Assalamualaikum . Nampaknya masih ada lagi yg geram-geraman dengan muka baru edit HTML . Hihihik miraa sebenarnya suka xD sebab kalau ada yg salah letak code atau salah command , kaler dia akan berubah . Hihihik tu pun sebab dulu ada bla bla bla dalam kelas ICT untuk programming . Ok saya bukan pro . Korang pun tahu yg HTML kali ni banyak hide codes kan ? Kalau nak bukak pun ada banyak penanda tiga segi tu sana sini . Kalau nak klik satu-satu memang ambil masa yg lama then last-last kalau tak jumpa , meroyan guling-guling menangis haha . So ini cara yg miraa selalu guna sebab miraa kan edit blog orang . Tak nak bazir masa tuk tekan yg tiga segi . Tengok vid ni .
video
Mula-mula korang tekan ctrl+A serentak dan terus ctrl+X . Hah ?! Hilang ??! haha jangan gabra kalau jadi begitu . Memang itu yg miraa nak . Hihik now korang tekan ctrl+V pulak . Hah kan datang semula code tu . Haha . Now korang tekan pula ctrl+F untuk cari code yg korang nak . Kalau ada , maka ada lah . Kalau tiada , mungkin dah bertukar . Itu miraa tatau nak buat macamana . Miraa pun bukan kawan baik code2 sangat ahha . Oay hope cara miraa ni korang faham dan menjadi jugak bila guna :-)
Share:

10 comments:

  1. thanks ^^ memang pening pakai yg baru pnya ni...huhu

    ReplyDelete
  2. HTML baru ni sebenarnya senang je . cuma kena berlatih edit selalu . hihi :)

    ReplyDelete
  3. Wah bagus giler kot tuto ni ! Thanks awokkkk

    ReplyDelete
  4. awak. nak tanya. macam mana nak copy paste code ehh ? sy tekan right click tak boleh pon ? ngee

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi membaca , jangan lupa tinggalkan komen :)
Fikir semula sekiranya korang ingin meninggalkan komen lucah, ugutan, mengancam, identiti palsu, dan menyakitkan hati. Baca AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998. Oh, sebelum tu, tengok lah site awesome
ini