Sunday, 25 August 2013

Sunday, 18 August 2013

Back to Politeknik Kuching Sarawak ( Penjara)

Assalamualaikum . Hi guys . So recently I posted about me going back to hostel . Well here I am with my lovely room mate . Ngaha . The moment when I woke up I saw my phone bleeping . Eh apa kah itu ? Then bila buka rupanya AA bagi tahu that my flight kena delay . Sedih ? Hell no == happy ah . Then gerak dari rumah 1PM . Mom drive . Next pergi airport . Check in then print boarding pass . Weehuu . Jumpa Izzah . Kawan Feirah . So kitorang 1 flight . Duduk bersebelahan lak . Hoho . Idk what I was thinking but on the plane asyik bergambar dan yes I did some how in a few minutes lelap kan mata .
Sampai je airport , tunggu mem jemput . Wooo ~ Lajuu woo dia bawak ~ Cepat sampai poli . Tapi yg tak senang hati pakgad tu ! =,= banyak beg aku dia tabagi masuk guna kerata . So just imagine dari gate depan saaaaaaaaaaaaampai dalam bawak beg berat . Nasib baik ada Nur dengan Nik . Sampai bustop dalam tu tah dalam berapa puluh minit . Then duduk kejap . G kafe . Duduk agi . Then naik serama haigo . Dah aras 4 tu faham-faham je lah berapa puluh minit nak sampai . Start from aras 2 , Nur yg angkat beg tu . Peh gile kuat minah ni xD untung Syukri tu . Hahaha . Aku ni dok ketar dah kaki hahaha .
Sampai je bilik , mula unpack barang . Mula serang meja . Buka semua kertas lama yg dah comot dan tukar kaler pink pokadot . Hahahaarrr . Berjam-jam diurus .. Then lekat gambar . Susun kotak-kotak comel kat sana sini . Susun lagi stationary .. Fail-fail yg menimbun ... Hoho . Dah molek . Then pergi bukak almari dan lipat kain yg sendats haha . Then simpan dalam kotak pink yg shumil .. Hoho . Bukak je beg kain , mula lagi masukkan kat hanger . Wee ~ Banyak dah baju den :p haha . Kain yg mudah kusut simpan kat hanger , kain yg selalu pakai lipat je especially the skirt and the ...seluar . Haha . Dan berlarutan lah disusun sampai tak sedar dah pukul 11.30PM . Haha Feira suh g mandi dulu . Then g mandi lelaju . Woi takut den . Haha selesai je mandi , tuala letak kat kepala dan tengok lantai . Takut tengok cermin haha . Wee lari g bilik terus .

Dalam jam berapa entah terus terlelap . Haigo ... Tapi yg best nye dapat call Umi then dia kata Nov kompem dah pegi KL . Wee ! Nak meet tak ? Jom :3 Haha . Nanti lah tulis lagi :3 Kbai

Thursday, 15 August 2013

Holiday | Family | Love | Sick | Hate it (!)

Assalamualaikum . Hi guys ! So recently was Hari Raya Aidilfitri and I was celebrating it with my beloved family. Well , of course here in Sabah . First of all I would like to say Alhamdulillah because I'm still breathing today with my mom , dad and of course my two annoying brothers . Haha . Although some parts of the day today sound creepy and a lil bit "banana" , I still manage to type a new entry today. *Applause*. People keep asking "when will you return to Poli?" , "Ouh, you're still here?" , "Hey? I thought you're in Poli now. What happen?" . What a question == Well of course I'm celebrating my extra holiday . Haha . Actually , I added it by my own . Well you see , most of our lecturers are still in their holiday and already did the replacement class . On Monday and Tuesday , there'll be no class . Wednesday, which is yesterday we have Programming Principles . Thursday we have , let me see now ... Oh! Mathematics and Communicative English and Friday we have once again , the Programming Principle . So , it's not a big deal right ? Hehehe . I used my 4 hours for Mathematics and also 4 hours for Programming Principles . Haha . *Or is it?*
So all of these week I was spending my time with my family at our .... home? Ngahaha. We can't actually go out too long cause my dad ... Well you know :') heeeee but I'm so blessed that my dad is getting better now . So on my first arrival we went shopping @MegaLong, Penampang . Then the next day we take a rest . The first Raya we went to Kg. Pimping which is in Membakut to celebrate with my relatives sebelah dad . Meet my aunt , cousin , uncle and also my grandmother ~ The second Raya , open house! Ngoho! This is my first time inviting my school and also poli friends to come over my house . Haha . Even though SOME of them were exhausted and afraid, it was a quite interesting day xD now they know how far is my house from Pekan Papar haha .
Love ... Well I don't know whether I should write it in my blog but ... Who cares? Haha . I know its been ages since I've meet him. This year... I've planned my holiday to go there. Where? "THERE" . So yeah. My mom did AGREED. But, my mom always changes her plan T.T now , I can't ask for more . I can only wait till I get back to Poli and discuss it on the phone . Heheh and did I write about my mom knew about me and him? Oh. I did. hehe. 
Recently , someone text-ed me and said that I shouldn't write much about my relationship with my boyfriend. "Terlalu show off bf dy" hahaha . Is it? Well, I noticed something. People nowadays are more easily get jelly to other's happiness rather than the person who is in the relationship . Ya ya ya . Saya tahu saya dah mengada sangat dan menjengkelkan dengan ayat ni. Tapi kan , makin lama makin banyak komplen yg orang bagi tentang saya dan blog saya . Saya tahu ramai yg masuk blog saya ni *yeke?* dan saya tahu saya mudah menjadi bahan bualan orang tentang itu dan ini . Tapi yang kelakarnya kan , orang yg 'femos' tu korang tak pernah nak boom. Why me? Why must it to be me ? Tapi saya suka teguran tu ;) Teguran secara personal . Bukan sesetengah orang yg tahu dok boom comment orang dengan comment yg boleh menjatuhkan maruah orang . Nasihat tu bukan lah nak mencaci kan kan kan ? Wee . Saya pun manusia biasa yg tak lepas dari kesilapan . Korang kena ingat that blog ni mula nya sekadar suka-suka je ditubuhkan dan memang asal cerita gegegegedik pasal aku ngan dia xD hahaha
So yah. Tomorrow *Friday* I'll be in Kuching again . Still don't have the idea on how to get to Poli . Taxi? Kinda afraid about murdererrr HOHO ! Friends? Idk whether she and he could make it to the airport . Haigoo . Well that's enough for today. *Actually semalam lagi taip* haha nak spend time alone in my room doing nothing and sleep lama-lama wohoo ~ Hopefully my dad akan sihat macam dulu dan UPSR nanti Adi buat yg terbaik dan mom ... well , jadi nak pergi kihil dengan saya haha ~ Mr. Muncet? Hehe kang taip dikata show off lagi , so biar Tuhan je lah tahu ... Hee hope you guys will support me not only in blogging world but also in my reality .. TTFN

Wednesday, 7 August 2013

Eid . Sabah . Home !!!

Assalamualaikum ! Hi guys ! So recently I noticed that so many people were posting about Eid Mubarak . Hehe! So here I am at Sabah again with my beloved family . Umi , Baba , Abang and also Adi . Although I was disappoint -ed by the pks bus , I still manage to control my anger . Almost . Haha . We got up at 8am and tepat pada masanya pergi menunggu kat depan bustop . Well like whatttttttttt? At 10.30am the bus still takde . So dengan bantuan Pyqa Azlan punya kawan , kitorang berjaya dapatkan seketul van . Yippi ! So berempat kami Nur , Feira ngan Pyqa naik dengan lelaju . Takut kay ketinggalan flight . Grr . Sampai je kat airport , uncle van tu bantu kami check in and also melepaskan diri dari pada emigr. haha bukan lepas kan diri pun . But you know ? Hee I try to make it more interesting xp and yeah dah masuk ke departing area tu baru rasa senang hati sikit .

Dalam kabin , miraa rasa nyesal dah sebab pilih tempat duduk row 16 . Cause tempat tu memang tepat dengan sayap dan woaaaaaaaa kami bertiga pyqa ngan feira kesakitan telinga . Then teringat cerita Nik tu . Wooo boleh pekak ohh . So after this , hot seat pun hot seat lah . Sanggup den dudok dan habis kan duit kat situ daripada pekak . Nauzubillah TnT huhu teringat terus kat Baba ngan Adi masa pergi kl dulu . Dorang pun experience benda ni . Sakit telinga . Sebab duduk area jet tu . Grr . Okay thats should be a lesson to be . Next time , no more sayap sayap . Haha .

Then sampai je kat Sabah , umi dah menunggu TwT hehehe ! Siapa yg tak gembira sebab mom ada dah menanti . Miraa bebetul tak sedar yg abang ngan adi pun ada . Haha . Besar gila dah mereka . ishh ahah . Then dad beli Dunkin Donut , straight agi pergi MegaLong cuci mata . Dad tak brape sihat so beli KFC terus pulang :3 weeeeeeeee gumbiranya hati . Bila sampai kat kampung , uishh jalan raya dah berubah . Just imagine lah tetibe je ada tiang letrik kat tengah hahaha .  Then berbuka lah kami kat rumah . Wee bilik ku bilik ku yg banyak beruang ! xD gembira je dapat guling-guling dengan mereka hahaha bengong xD

Then keesokkan harinya miraa dengan mom keluar . Beli kasut raya konon . Satu Papar di round . Tapi satu pun tak berkenan dengan miraa . Mom ajak gi Leno tapi miraa mana minat kasut2 kat sana . haha . so end up wif tears haha gurau . Tapi miraa banyak beli tudung . Eh shawl . haha comel je k haha . Then beli baju jugak . Huhuhuhu . Dah selesai tu , shopping kat CKS . Beli barang-barang untuk buat masakan berbuka puasa . Weeee grab je sayur sayuran yg miraa suka , meatball , pepsi, cola , cloud 9 haha semua lah di grab. Hehe okay so now until 16hb , miraa free . Kalau nak hire edit blog , sila pm miraa kat fb atau kat email okay ? Boleh hover kat bahagian Contact :)
Cincin disarung hati bedebar
Jarinan lembut wajah terhias
Ramadhan disambut penuh sabar
Aidilfitri disambut dengan meriah
Selamat hari raya maaf zahir dan batin
Ampun maat andai ada salah dan silap sepanjang perkenalan
Harap dimaafkan dari hujung rambut sampai kehujung kaki. 

Iklas daripada Miraa Hussin

Friday, 2 August 2013

23 Ciri-Ciri Ajaran Syiah.

23 Ciri-Ciri Ajaran Syiah.

1.Mereka tidak membasuh kaki ketika berwudhuk tetapi hanya menyapu dibahagian atas kaki seperti memakai khuf.

2.Ketika qiam solat mereka menjatuhkan tangan kebawah (disisi) tanpa meletakkan tangan di atas dada.

3.Kebanyakkan pengikut Syiah Ketika solat mereka akan membawa At-Turbah Al-Husainiyah iaitu batu yang dijadikan sebagai tempat untuk sujud.

4.Pengikut Syiah juga tidak akan mengakhiri solatnya dengan mengucapkan salam tetapi mereka akan memukul kedua pahanya beberapa kali.

5.Kebanyakkan dari mereka hanya solat 3 waktu kerana disisi mereka harus menjamakkan solat zohor-asar dan maghrib-isyak walaupun tanpa bermusafir.

6.Menghalalkan nikah mut’ah (nikah kontrak mengikut hari atau bulan).

7.Memaki hamun dan mencela para sahabat Nabi s.a.w dan isteri-isteri Nabi.

8.Mencela imam-imam ahli sunnah seperti imam-imam 4 mazhab dan imam-imam Hadis seperti Bukhari dan Muslim.

9.Mengatakan bahawa al-Quran masih belum lengkap. Sepatutnya al-Quran 2 kali ganda tebalnya dari al-Quran yang ada.

10.Mengatakan Saidina Ali lebih layak menjadi khalifah dari Saidina Abu Bakar,Saidina Umar dan Saidina Usman.
Ali dilantik oleh Allah meggantikan Nabi saw sebagai imam dan AbuBakar, Umar, Usman adalah perampas hak Ali. Ini bermakna 3 khalifah trsebut tidak beriman kepada perlantikan oleh Allah dan membawa kepada kekufuran mereka.

11.Seorang syiah tidak boleh diberi nama atau dipanggil dengan nama Abu Bakar, Umar, Usman, Muawiyah dan Aisyah.

12.Beiktiqad Imam-imam 12 mereka adalah maksum (bebas dari dosa-doa kecil dan besar). Bahkan ada dikalangan ulama-ulama mereka mengatakan bahawa kedudukan imam-imam 12 adalah setara bahkan ada yang kata lebih tinggi dari kedudukan Para Nabi-Nabi dan Malaikat-Malaikat yang paling hampir dengan Allah.

13.Mengaku sebagai pengikut ahli bait (ahli rumah) Nabi SAW.

14.Rukun Islam yang pertama bagi ahli sunnah adalah mengucap 2 kalimah syahadah tapi rukun Islam pertama bagi syiah adalah walayah (imam 12). Oleh itu disisi mereka jika ada yang tidak percaya dengan salah seorang dari imam-imam 12 maka jatuh kafir.

15.Kain kafan mayat mereka bertulis.

16.Membaca talqin dengan menyebut imam-imam 12.

17.Meletakkan gambar-gambar imam-imam 12 mereka di dalam rumah. Biasanya mereka letak di dalam bilik.

18.Suami halal meliwat isteri.

19.Harus taqiah (boleh menipu \ berpura-pura) untuk menarik ahli sunnah masuk syiah.

20.Mereka tidak ada solat tarawih. Jika ada Orang syiah yang berteraweh itu bermakna mereka bertaqiah.

21.Mereka lebih banyak menyebut nama-nama imam-imam mereka dari menyebut kalimah Allah terutama ketika mereka ditimpa musibah.

22.Orang Syiah tidak berpuasa pada hari Asyura tetapi mereka hanya menunjukkan kesedihan di hari tersebut.
Bahkan ada di kalagan mreka yang menganggap haram puasa kerana seolah-olah bersyukur ke atas kesyahidan Sayyidina Husain.

23.Setiap kali menyambut hari peringatan seperti peringatan terbunuhnya Saidina Ali bin Abi Tolib dan peringatan terbunuhnya Husein bin Ali, pengikut syiah akan melakukan upacara-upacara yang menunjukkan kesedihan mereka terhadap musibah-musibah yang menimpa ahlul bait. Dalam merayakan ritual ini cara mereka berbeza-beza mengikut tempat. Di negara teluk mereka memukul badan mereka dengan tangan kosong.Tetapi di Pakistan dan Lebanon mereka mencederakan badan mereka sendiri dengan pedang dan belati untuk menumpahkan dan melukai anggota badan. Ditempat lain ada yang memukul badan dengan rantai.

[Disemak oleh: Ustaz Ahmad Nasim, Abu Naaielah. AAM, 21 Ramadhan 1434H.

- tolong sebarkan kesesatan syiah ini