Sunday, 24 November 2013

Tutorial: Gambar sidebar yg cun (Facebook)

Assalamualaikum . Pretty cool sidebar right? Hahar. Here's a link to my facebook. K. Quick tutorial. 

1. Install Photoscape and open it. You can get it here . Then next click on the rounded item.

 2. After you clicked on the Splitter, click Add and choose a squared picture and click Open.

3. Make sure that its 3x3 and click the Split button. 

 4. Now this will pop-up. Click on more macam (1) dalam gambar then pilih Desktop dan OK.

5. Then upload kat Facebook tak kira kat new album or just kat wall . 
6. The magic. Haha . Silly . Tag gambar tu mengikut nombor macam dalam gambar ni . Tag kat sapa? Kat profile sendiri lah. Haha .
7. Now done. Haha .

Kalau tak nak orang kacau dengan tag gambar lain, korang edit lah tagging setting korang . Biar korang review and pilih sama ada nak hide or allow kat timeline. Kay thats all . Follow lah kiter :b https://www.facebook.com/miraaahussin

Saturday, 23 November 2013

Should I ... V-log?

Assalamualaikum ya pembaca blogku . *krik krik krik* . Okay, guess what . Nobody cares . I've been thinking about it for a loooong time . Should I use videos instead of texts and images to blog? Well no to Youtube -_- who know I might say something stupid and then jadi kutukan ramai lagi right? Haha . I don't know man . I just wanna be more confident in front of other people . Hahai . Saya bukan lah berani sangat bercakap depan orang ramai terutamanya depan kelas . Kat kelas yeyeje tu tapi dalam hati ? Maigad . Banyak ketaq . Ayat pun selalu tunggang terbalik sana sini tak tersusun . Haha . My aims? Well ... To be confident and fix my poor english -_-' ehehe . Give me your responds on the comment below . Thanks for reaaaaading ~ Oh oh ! Hampir lupa :3 Tolong LIKE GAMBAR NI . Boleh kan >.<

Thursday, 21 November 2013

Final Exam Result . Daff~

Assalamualaikum . Nampaknya ... Begitulah .
Begitulah apa? Begitu lahh awan nano nano nano nano nano nano ~
Nothing to say actually . Well thats what I get.
To be honest, I did't study at all.
Pretty weird huh?
I don't know.
Lucky.......
Maybe.
Weird writing skills huh? Muehehe. Kbai.

Saturday, 16 November 2013

Drink healthy , live healthy !

Assalamualaikum ebelibadi . Nampak sangat yg miraa dah jarang hapdet blog . Entah lah kenapa makin slow miraa edit blog sekarang ni . Ada masanya siap je selesai . Ada masa lambat yg teramat . But yeah , pasti siap . Ni nak kabo . Few days ni miraa dah berjaya kurangkan sekilo dua beghat xD ! Gembira naa ~ Tapi kompem bertambah bila masuk Poliku semula nanti haha . So , today umm actually dah few days gak miraa asyik nak minum jus orennnnnn jaa . 
So yeah, twist and squeeze! Haha nyaman sangat :p and yeah I really need one of those bila balik asrama nanti . So everytime keluar g bandar beli barang , boleh beli oren skali dan buat jus kat bilik . Tak payah beli Tropicana Twister or Minute maid Pulpy dan sebab ownmade lagi yummy :p no perasa or pewarna ditambah begitu juga dengan pengawet . Lebih sedap bila buah orange tu kita sejukk kan kat peti ais terlebih dahulu sebelum diperah . Perghhh ~ Rasa macam tak cukup je bila dah minum habis . Hehe . Thats all nak update buat masa ni . Ada masa free lebih sikit nanti boleh update lagi . And yet , macam nak buat segmen jer :3 hehe ttfn

Thursday, 7 November 2013

Tutorial: Cara guna watermark

Assalamualaikum . Akhirnya . Haha ngade je intro . Ada yg tanya apa fungsi watermark . Bagi miraa watermark ni penting for those yg ada online shop atau pun nak gambar or really just anything in multimedia type to protect their privacy . Err bukan privacy actually . More to hak milik . Hahaha . Yelah. Nowadays ramai yg suka copy-copy then save as their own and upload and claim that its their work . Lagi bahaya for those yg ber-online shop . Mostly orang akan copy your goods picture and konon jual . Tapi sebenarnya tidak . Dalam blog miraa ni pun mostly kat gambar-gambar tutorial , dah miraa letak watermark bagi mengelakkan dari dicuri . *Tapi tetap ada yg curi* haih .

So the first thing is you gotta have watermark . Boleh buat kat photoshop by making a new layer in transparent . Or you can just order :p haha promote jap . Miraa selalu gunakan Photoscape kalau nak apply watermark ni . Bukan susah pun . You just gotta download that application in the Free Stuff tabs . Bila dah download , buka dan just simply follow these picture and the numbers .






Step yg ke 8 tu adjust transparency :) bila dah siap, save . Haha thats all . now takde yg nak ngaku tu picture dia . Melainkan orang lain percaya yg itu dia dan tak bukak pun link yg terpapar kat watermark . Huhu .

Tuesday, 5 November 2013

Bye Kuala Lumpur

Assalamualaikum . Been years nak update blog ni . Haha tatau knape macam takde mood jer macam takde mood jer nak hapdet . Haha nyampah . Kay just a short update . Im pretty sad for the few days . I can't go to KL cause I can't leave my dad here home sick . He's better when all of his children is with him . Well , bertiga ja pun . haha . Kami bukan ramai X') huhu . So last Monday he start his chemotherapy and get home on Saturday . He start taking blood . err tambah darah :D starts on Sunday . So before 7 dah jalan dari rumah ke Hospital Papar menambah darah . Sunday, Monday and also today . Esok pun akan pergi dan esok . Jumaat result for first round keluar and the next next next day mula chemotherapy again . I'm here home taking care of my brother . Haha who knows nanti mereka bermain pisau kan ? ahaha .
And yeah . I was sad . I can't meet up with my Turtle man there. Been 3 years merancang nak jumpa . Last jumpa pun on 24th November 2010 kalau tasalah . Humm . Takde rezeki nak buat cmne . Tiket dah book tapi hangus kan je lah . Huhu . Nak dapatkan duit semula bukan dapat pun . There goes my dream to meet him. Miau miau miau . Oh , this Saturday maybe gonna be in KK mencari supplier barang niaga ke Poliku . Dengan siapa? Maybe dengan Jia and Helmi . My two best palls . Okay . Gotta finish all le blog orders . I gotta get it all done and get started to customize my blog . Dah bosan sangat kut tengok tu lah sebab taknak update . Haha . Kbai >.<