Wednesday, 16 July 2014

Tips: Temuduga Jururawat Pelatih SPA

Assalamualaikum ...
Macam jarang pulak Miraa update entry sekarang. Kalau dulu masa zaman mula-mula nak main blog , bukan main lagi sehari nak 10 entry dipublish. Tapi apa boleh buat lah. Mungkin sebab study dulu dengan timbunan esaimen yg buat Miraa tak update blog. Sekarang pun macam seminggu sekali pun susah sangat haha. Still got no idea what to write. But today I think I know. I can tell you that I have no experiences at all dengan temuduga. Ya. Sebab lepas es pi em dulu duduk rumah je lukis-lukis. So bila dah masuk IPTA, dapat pula temuduga untuk SPA... I was so 0.0 empty. Google dan Google untuk tahu mengenai temuduga.

On October 2013 Miraa dapat untuk temuduga Nursing for SPA. Dalam minggu exam final pula tu. Tapi preparations awal lagi lah buat sebab tahu kan yg interview tu dalam minggu final. So I Googled and found many entry pasal interview ni. But most of them lebih kurang sama dan entry pun yg lama-lama. Tanya cousin pula, dia cuma bagitahu yg buat muka betul-betul nak. Haha. Pasrah je lah. Then tanya dia apa lagi nak prepare, dia cakap Google. Sedap sangat jawapan dia x'D so here are few things that I can tell you... Mengikut pengalaman haritu untuk interview nursing.

Persediaan temuduga
  1. Pastikan pakaian korang masa tu kemas. Well yes formal. Berbaju kurung je paling senang. Kurangkan bergaya. Nak pergi temuduga pun bukan jalan-jalan. Jangan sampai ditegur "Ini mau p KK kah temuduga?" hahhaha
  2. Datang awal! Yes. Im already at the Mini Putrajaya @ 6.00AM. Gila kau semangat. Haha.
  3. Bawa sijil-sijil & semua yg diarahkan. Dan jangan lupa bawa pensil 2B untuk jawab soalan sebelum temuduga. Don't worry. Objektif je.
  4. Jangan neves luls. HAHA. Trust me. Memang ada yg akan gelabah. Pensel patah, barang jatuh, kertas hampir koyak, hahaha.
  5. Sentiasa senyum walaupun time tu memang rasa tak boleh senyum.
  6. Stay positive dan yakin dengan setiap jawapan yg dah korang berikan. Salah pun salah lah. Haha.


Perkenalkan diri
Haaa just blab dan cerita dari A sampai Z tentang diri sendiri. Then dia tanya pasal adik beradik, after that parents, siapa yg hantar pergi temudugaa dan lain-lain lagi.
Tahu tentang isu-isu semasa. 
Masa Miraa interview, dia tanya yg berkaitan dengan gula. Masa tu trending pasal "Kurangkan manis dalam lalala tambahkan manis disenyuman" ke entah apa ayat tu. Haha kan masa tu stay kat hostel dan sibuk dengan exam. Tv bukan ada lol. Dia akan tanya macamana nak nasihatkan pesakit diabetes sama ada dari segi permakanan atau pun senaman. Dan kantoi sikit sebab neves =____=
Tugas-tugas jururawat
Haaa ... Yg ni masa Miraa interview dia ada tanya. Just smile and jawab je. Kih kih kih. Kalau tak silap, haritu dia tanya banyaaakk kat part ni.

Kenapa pilih nursing
Well this part everyone tahu lah kan nak jawab macamana. Entah kenapa hari tu jujur sangat pergi cakap sebab ini sahaja tawaran yg saya diberikan. Hahaha. Bengong betui. Tapi adalah juga buat-buat ayat cakap suka bantu orang, itu ini itu ini sebab dulu pernah seminggu stay kat hospital masa mum sakit. 

Soalan-soalan lain
Masa Miraa interview hari tu dia tanya Miraa berapa dan nama-nama hospital yg ada dikawasan KK. Main petik je semua hospital yg Miraa tahu kat situ. Lebih kurang 4 lah yg miraa jawab. Then senyum nampak gigi je sebab memang tak expect pun dorang akan tanya benda ni. Wahaha.
Yep itu sahaja soalan yg Miraa dapat haritu. Kalau nak tambah lebih lagi ilmu boleh lah baca kat sini. Banyak info-info dan jawapan yg korang nak. Tapi most of the time Miraa dalam bilik tu dorang tanya about my dad. Yep. Sebab masa dorang tanya siapa yg hantar, I said that I take taxi cause my dad is in the wad for his chemotherapy. Then mula lah cerita pasal cancer tu. Hihik. I smiled but my tears are falling cause yelahh anak sulung kan. Hahaha :'D Okay. That's all. Harap membantu . Even tho I know its not. HAHA.
Share:

1 comment:

  1. I wish u luck Miraa.. Keep it up! Chayok! Chayok! :)

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi membaca , jangan lupa tinggalkan komen :)
Fikir semula sekiranya korang ingin meninggalkan komen lucah, ugutan, mengancam, identiti palsu, dan menyakitkan hati. Baca AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998. Oh, sebelum tu, tengok lah site awesome
ini