Thursday, 20 October 2016

Nexus Resort & Spa Karambunai : Internship & Part timer (Final part)

Hello. Good afternoon. This will the part 4 and the final entry from my last entry submission. Huehuehue. Todia. Omputeh haha. Okay, to be honest I’m not in the mood to type an entry tapi dah bosan, so kita kuatkan je lah semangat nak habiskan entry kita yg ber-part-part tuh. Huehuehue.
 
Kalau dalam entri sebelum ni Miraa ceritakan pasal kisah awal Miraa masuk kat NRSK ni, then tukar kitchen, after that bertukar jadi part timer… Entry kali ni pula Miraa still akan….


Ceritakan pasal part time. Tapi TUNGGU! Kali ni dah lain sikit. Sebab untuk kali ni Miraa part time tanpa si Lia. Huuu sedih gitchu. So, nak di ceritakan lah… Sebelum urusan nak ke dot dot dot selesai, Miraa ada masa lagi untuk ber-part-time dan syukur alhamdulillah ada kekosongan lagi kat Sunset kitchen. Hihi. Miraa start on 1st August. Selepas Bae and his parents balik ke Semenanjung semula.
 
First day bruh… Macam biasa. Letih ter-amat. Dan atas beberapa sebab, rasa down sangat-sangat. Lels. Then after a day, Miraa pindah pi room C29 where sana ada Era. Dan Maybelline pun ikut. HAHA. May ni junior Miraa kat SSTC dulu dan dia pula part time kat Pastry kitchen. So after few days kerja, Yoel pun masuk kat Sunset as part timer. Ada geng! HAHA. Dengan busy nya kat Sunset with the order, sana juga lah Yoel belajar. Sebab dulu dia di assign kat Sunrise dan tak sempat nak transfer kitchen.
 
Oh, btw dah bertambah geng si Dannis sebab ada sorang permanent staff baru which is Jonathan. So technically Dannis ada dua geng baru lah. Lol. Tapi Yoel pun mampu bertahan 2 minggu ja part time masa tu sebab dia ada urusan kat tempat dia. So yg menggantikan si Yoel, tak lain dan tak bukan. Si Brandon. HAHAHA. Kalau si Don ni tayah ajar. Kasi refresh sikit ja sebab dulu dia pernah tolong kat Sunset masa Olive kitchen under renovations. Huhu.
 
It was really fun tho! Haha. Oh I forgot to mention about Yaya and Arty. Both of them budak practical from kolej ATI. Mula-mula dengan Yaya, then after that switch dengan Arty.

So, sepanjang Ogos ke Oktober ni banyak lah benda baru yg Miraa dapat belajar. Termasuk lah few recipes and even more detailed preparations for the yada-yada stuffs. Huhuhe sebab masa practical dulu kan lurus. Kita main salin je apa benda yg kita buat masa tu. HAAHAHAHA. Kalau kau suruh letak 1KG garam kat 1 pot kecik soup pun, 1KG jugak lah yg Miraa masukkan. LURUS ngat! Selain tu, Miraa jugak dah pernah opening sorang-sorang. Dengan noobnya tak reti pasang hot plate ngan salamander. HAHAHA. Then semakin hari, semakin pandai. KONON lah. Padahal selalu tak on hot plate :D Benda yg Miraa tak sempat buat/belajar time practical, Miraa dapat buat/belajar time part time ni.
 
So then… Tiba lah masanya untuk Miraa undur diri dari Nexus. 9th October , is the last date where iolls pi kerja. Then the next day, ngemas barang. Packing barang, then serahkan kunci kat campus office. Sedih siiiiiiiikit lah sebab tinggalkan tempat yg dah lama kita kerja. Huhu walaupun tak sampai setahun hahaha.
 
Terlalu banyak kenangan manis dan pahit kat situ. Kalau nak ceritakan kenangan pahit, kot-kot ada orang Google pasal internship kat Nexus, tak mahu diorang pi. Hahaha. Tapi takde lah pahit sangat. Cuma kalau orang yg suka manisan ni, tak suka dengan benda-benda pahit. Kalau orang tu penggemar cotton candy, jangan lah korang bagi sayur peria pula. Cari nahas namanya. Hahaha. But one thing for sure, I will buktikan to those people that do bad stuff to me that I can achieve something awesome too. HAHAHA mengarut je lebih.
 
So I think thats all for now. I will write more entry from now on. Eventho this blog is krik-krik all the time. Hahaha. Okay bye ~
Share:

0 comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi membaca , jangan lupa tinggalkan komen :)
Fikir semula sekiranya korang ingin meninggalkan komen lucah, ugutan, mengancam, identiti palsu, dan menyakitkan hati. Baca AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998. Oh, sebelum tu, tengok lah site awesome
ini