Monday, 20 November 2017

Operation On The Head | Sebaceous Cyst


Hey yo whats up. It's been a while since I blogged (entah berapa kali dah ulang ayat ni) lol. This is an entry yg berkaitan dengan what happen and where did I go for the pas few days ago.
Been story-ing gambar-gambar di Hospital Queen Elizabeth 1 di insta and ada some of my friends asked lah apa jadi sakit apa operation apa and all. (Huuu terharu weh ahahaha) 

P/s: Sorry ayat dalam entry ni rojak

Awal bulan Oktober lalu, I noticed this "thing" di belakang kepala ni. Masa tu kecil ja. Sangat-sangat lah kecil macam jerawat. I was like, okay. Nothing's wrong. Then after few week its getting bigger and bigger week by week. Belum lagi masuk part yg annoying. Masa dia kecil tiada masalah lain. Tapi bila semakin besar, mula lah berdarah. On contact la usually. Bila bangun dari tidur ja mesti penuh darah tu bantal :D Ndakk kau tekajut ka meliat darah dibantal kau tiba-tiba hahaha. 

So I went to see a doctor (Masa ni pi private clinic sebab malas menunggu) and the Dr. only gave me antibiotic and ubat sapu-sapu bunuh kuman-kuman. Tapi tiada juga kesan. Si kecil tu pun membesar lagi. Lepas few days habis ubat-ubatan dan tersiksa dengan darah yg mengalir dan gangguan mau sisir rambut, pergi lah konon di Hospital Papar. Masa ni awal pagi lagi sampai and daftar. Around 7.30am daftar then jumpa Dr. jam 8.30am. Kena check kena refer kena suruh x-ray and ended up with buat appointment di Neurosurgery Clinic di HQE 1.

Masa pergi HQE ni kejap ja la menunggu. Then masuk jumpa Dr and kena set lagi masa untuk buang that nasty thangggg :D lol. Tarikh pembedahan on 14 Nov 2017. Dah datang awal ni. Hahaha. Dah puasa, dah drip-drip bagai, check gula and all. From 8am until almost 4pm duduk bercucuk. Tapi the first kes belum selesai dan my pembedahan pun di tunda on 18 Nov 2017. Lol.


Tidak lama pun menunggu. Cuma tu lah, bantal terus berdarah dan berdarah bila bangun pagi. On 17 Nov I'm already there. At the Neurosurgery Wad HQE 1. Once again cucuk jarum and all the other things lah. Then on 12 midnight dah start puasa. Since its only a little operations, so bius separa ja lah. Tapi mana lah tahu bius tu ndakkk power. Terpaksa lah kena kasi mamai-mamai debilang :D

Pagi on 7am the first patient went in. I'm the second one lah konon. Then on 12.45pm I went into the Dewan Bedah. Katar jua lah lutut bila masuk sana hahaha. Idup-idup bah ko dengar betul tu kulit kepala kau kena potong dan darah yg mengalir pun kau boleh dengar. Hahaha. 12.45pm - 1.10pm and I'm done. Tiada sudah si kecil yg tergantung di kepala.


Then all you know is that you're done. Si kecil pun dah kena hantar ke makmal untuk di soal siasat kenapa dia menyibuk di atas kepala sis. Hahaha. By 7pm maybe my friend Elik came and bring FOOOOOOOOOOODSS hahaha. #friendshipgoals sangat kan. And can you even imagine bah. Jam 10 malam layan mee goreng hahaha.

My next appoinyment at Neurosurgery clinic will be on December. So sis steady lah sekarang di rumah dan berehat. Since the jahitan masih lagi sakit-sakit, rasanya masa akan banyak di rumah lah berbanding di homestay. Huhuhu. Then the next day which is 19 Nov, discharge and Elik once again pick me up from HQE and the we went straight to Imago layan Chendul :D tetibahh hahahahahahaha. Sedap? Ya sedap. But for me it's too sweet for me to handle.



Last but not least. We pick Lia up and went to Papar. Diorang dua hantar lah konon sampai rumah. Then layan mi sup my aunty lagi sana gerai. Hahaha. Sekian entry rojak daripada saya. Terima kasih pada yg baca sampai habis :D ttfn

Tuesday, 31 October 2017

Wednesday, 11 October 2017

Bermalam Di My Nurul Campsite


Hi. So I've been blogging late these day. (whut??) Hahaha. So hye guys. So today I wanna share to you guys about my first ever camping experience. YES! First time in forever. 

As you all know, we opened My Nurul Homestay back in 16 Sept ago and our Sulap Paluh 1.0 is officially open for people to check in. Now in our place, we also provide camping site. Haha kemain english tapi tajuk Malay. Satgi kena kecam.

Berbalik ke cerita asal, ini merupakan pengalaman pertama untuk Miraa stay di dalam khemah. I mean bermalam. Sebelum ni tak penah langsung tidur dalam khemah. Dulu masa sekolah rendah ada camping tapi disebabkan cuaca yg tidak mengizinkan, weolls ended up tidur dalam kelas atas arahan para cikgu weolls.

Uolls ada dua option. First sewa tapak khemah sahaja which only cost you RM15 and second, sewa tapak khemah dan khemahnya sekali at only RM30. Buat masa ini kami hanya ada dua buah khemah. So kalau uolls nak ber-camping ramai-ramai sila lah bawa khemah sendiri. (alaaa macam tatau) ahaha




Pagi yg cerah, kini sudah gelap. Dan begitu juga dengan cuaca yg tiba-tiba hujan. Hahaha. Tapi kejap je lah. Masa tu hujan. So basically weolls dapat merasa aircond natural yg tiada button turn off. Lol. Yet it was fun lah. Dah lah takdakk nyamuk. Sejuk pulak tu. Hahaha but I recommend you to bring your sleeping bag lah sebab kitorang tidak menyediakan sleeping bag rental buat masa ini.

Okay lah takde benda pun nak share "experience" ni konon. Hahaha. Aight. Ttfn.

For more details about My Nurul Homestay boleh lah singgah kat Facebook kami :)

Sunday, 10 September 2017

Late Night Entry: Idk

Have you ever just think that you didn't belong or fit in where you already in/at? Suddenly a wild thoughts of mine appear in a flash. 

Really don't know if its real or not. Cause all I know it is near. Not sure to argue or to what or what what. Cause I don't even know what it is.

I've learnt something and so much for the past few years of getting outside of your comfort zone and tries new things that you could never think of before. 

The more I think of it, the more pressure I get. Thus, I can't do anything right anymore. It all collapse like it's in a time-lapse mode.

I don't even know myself anymore.

Saturday, 9 September 2017

Homestay Coming Soon!

Hey everyone.
So for the past few months, our family is definitely into a new type of business.
Currently my aunt's homestay is already operating.
You can check it out from my entry before.

This 16th September 2017...
My mom's homestay will be open.
We'll stay there a day before to experience ourselves.
Will let you know the how(s) in my next update.

So yeah. That's all what I wanted you guys to know for know.
But you can always check on us on our Facebook page or Instagram.
Cause we update there very often. (More like everyday I can say haha)

Facebook: My Nurul HomestayInstagram: @MyNurulHomestay

Didn't blog too much for few years.
I know. Cause I really don't know what to write.

Oh. If you notice, I've change my blog layout.
Hehe. Feeling old yet? Lol.
Okay bye guys. See you soon.

Wednesday, 31 May 2017

Rumah Atas Pokok di Papar, Sabah

Assalamualaikum and hellow mellow marshmellow to everyone who is currently reading my blog post. Its been a while. Lol.

Aight. A very quick update. Pernah dengar kan how some people perli us Sabahan about tinggal atas pokok? That is very common tho. Haha. Well have you ever seen one? If yes, good. Haha. So this is my aunt's current project. Rumah Atas Pokok, and believe me. It's really on top of a living tree.


Well, its currently under constructions. 
Do like in Facebook ( Ponohuan homestay, Papar Sabah. )

Till next time! Good bye.

P/s: Tadi sebenarnya idea banyak nak taip, tapi bila dah bukak blog terus hilang hahaha. Kbai

Monday, 20 March 2017

14 March 2017 - Accident

Assalamualaikum...

Syukur alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk menaip entry hari ini... Masih diberi kesempatan untuk berjumpa dengan Umi lagi... Nak diceritakan lah last week Miraa terlibat dengan kemalangan jalan raya. First time terlibat. Ya Allah. Pedih. Trauma. Entah lah. Drive tak jauh mana pun. 45km ja. Few km lagi nak sampai Desaru Utama. Lain pulak jadinya. Hehe.

 
Miraa drive Axia from Desaru Utama to Pengerang, right after that drive to Kota Tinggi and then balik semula ke Desaru Utama. Tapi kita tak expect pun akan berlaku kemalangan kan. Masa nak balik DU tu lah eksiden... Around 1km from simpang ke Sg. Mas, boom. Ranap sang Axia.

I can't say much. Cause I'm still traumatized :'(

What I wanna say is, kalau uolls penat dan lantak lah jarak destinasi korang tu dah dekat. Berhenti lah kat tepi jalan, dan rehat kejap. Don't push yourself. Cause you don't know what might happen to you. Syukur alhamdulillah Allah masih bagi Miraa peluang untuk hidup... The words that came out from the officer masa buat report tu bikin seram... "Nasib baik Kembara kau bertembung dik, depan Kembara tu lori trailer tau. Kalau lori tu yg kau bertembung, dah innalillah dah kau." :'D

Thats all kot... Kenangan manis dan pahit, akan kekal dalam blog yg dah bersawang ni. Semoga kejadian ni memberi pengajaran lah pada orang lain. Ni entah berapa lama pula Miraa akan fobia bawak kereta. Kalau cepat recover.. Okay lah. Kalau tak, mereput lah kat rumah/office.. Ttfn..

Friday, 17 February 2017

Hectic year end and new year

Assalamualaikum.

Tak perasan dah masuk tahun baru tapi blog tiada entry baru. Been busy since forever. Banyak benda yg tak settle dan bila dah settle, ada lagi new task. HAHAHA. Macam robot doe. So here's a short re-cap on what happen for these few months..

2016 November 6th - Flown to JHB with ma bros
So here I'am studying how to be rich HAHA. Ndak bah.

2016 December 3rd - Off day to KUL
  
Mih mih mih mih mih. Jumpa cik tunang & bakal family in law

2016 December 14th - Mum goes to JHB and we're off to KUL and mom off to BKI
  
  
 2017 January
Then idk ... Some thing went wrong and I got depressed.

2017 February 8th - Bae goes to JHB
 
Selesai je kerja, tunggu bae at ROK. Hujan lebat masa tu. Maka lepak dulu... Sebab wiper tetiba rosak hahahahahaha . Then we're off from Pengerang to JHB. Wehee. Jumpa family in law *bakal* huhuhu 

Recently
And then I got this new habit of buying foods from outside instead of cooking. Really bad bad bad habit . HAHAHA
Thats all. I wish that this up coming March will be go well as planned. Hehehe.
Follow me on my instagram @ miraahussin24