Thursday, 11 June 2020

Snake Plant | Pokok Lidah Jin | Pokok Lidah Mertua

Assalamualaikum. Hi. Bukan main viral lagi Snake Plant atau pokok lidah  jin / mertua ni sekarang dekat Malaysia. Miraa sebelum pokok ni viral lagi duk mencari kat mana ada jual. Tapi asyik tertunda niat nak beli tu sebab nak beli benda lain pulak HAHA. Jadi sebelum raya 2020 ni ada ternampak dekat AEON. Tinggal satu pasu je lagi. Tinggi dalam 1.5 kaki juga dengan harga RM22.90 sepasu. Masa tu memang satu pasu ni je tinggal. Jadi terus rembat tanpa berfikir masak-masak lagi.

Antara kebaikan snake plant ni yg selalu orang cakap;
  • Pembekal oksigen yg baik: Selain daripada snake plant, ficus dengan pothos pun cun.
  • Memberi latar yg baik: Masuk je tema kalau deko deko ni hahaha.
  • Membersihkan udara: Bukan lah jadi penapis udara tu. Tapi membersihkan gas-gas yg ada selain karbon monoksida termasuklah benzene, formaldehyde, xylene, and toluene.
  • Senang diuruskan: low cost maintenance. 
Lagi pun, ni antara "hard to kill plant". Jadi ngam lah dengan Miraa yg tangan panas ni. Hahaha. Sebelum ni asyik beli pokok yg senang mati. Kali ni dah tahu dah. Beli yg susah mati je. Tapi make sure simpan tempat yg anak korang atau haiwan belaan korang tak boleh capai. Sebab snake plant ni bukan pet friendly plants.

Kalau korang duk area Petaling Jaya, boleh try contact Atiqah. Sebab Miraa ada beli dua mini snake plant dari dia. RM13 satu pasu. 


Untuk orang Papar Sabah pula, korang boleh beli dari My Nurul Garden. Harga bermula RM12 hingga RM30 termasuk pasu plastik. Boleh self collect ataupun hire runner untuk collect pokok korang kat Kg Kambizaan.

Lama tak menaip. Rasa kekok sikit dengan bahasa yg bercampur ni hahaha. Will share to you guys yg masih follow blog Miraa ni with other plants that I bought ya after this. Hehe. Have a nice day.



Love,

Share:

2 comments:

  1. Dulu pokok ni takde harga.
    Minta free pun orang bagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup betul. dulu mintak free kat jiran pun, jiran bagi je. sekarang dah musim dia. ada harga dah hehe.

      Delete

Terima kasih kerana sudi membaca , jangan lupa tinggalkan komen :)
Fikir semula sekiranya korang ingin meninggalkan komen lucah, ugutan, mengancam, identiti palsu, dan menyakitkan hati. Baca AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998. Oh, sebelum tu, tengok lah site awesome
ini