Tuesday, 30 June 2020

BANJIR KILAT DI PAPAR SABAH 27 JUN 2020

BANJIR KILAT DI PAPAR, SABAH 27 JUN 2020 |  Selepas 2 tahun berlalu (Banjir Kilat 31 Mei 2018), kejadian sama berulang kembali. Ya. Banjir kilat. Hampir separuh rumah ditenggelami oleh air kali ini. Betul-betul tiada petanda yg akan banjir lagi sekali dan antara yg paling buruk. Miraa masa ni di Selangor. Keluarga di Sabah saja yg terkena. Hujan lebat tidak berhenti dari 1 petang sehingga malam. Boleh tengok video ni. Antara footage yg Umi Miraa rakam sebelum, semasa dan selepas banjir.


Peti sejuk rosak, freezer rosak, tv rosak, monitor-monitor diorang semua rosak. Kereta proton tenggelam, perabot-perabot, tilam semua tenggelam. Selipar-selipar diorang yg lain semua hanyut entah ke mana. Tapi Alhamdulillah keesokkan harinya, air surut dan family Miraa dan kucing-kucing di rumah semuanya selamat. 


Homestay? Alhamdulillah kali ni homestay tidak terjejas teruk oleh banjir. Tapi, tanah runtuh lah. Menghalang laluan masuk. Kereta tidak dapat lalu lagi balik. Bukan setakat area Papar, tapi kali ni banyak daerah dan kampung-kampung yang turut terkesan oleh banjir ni. Di hari yg sama. Ada juga kawan-kawan Miraa yg rumah diorang baru semalam air surut sepenuhnya. 


Ini beras yang kena banjir. Uncle Miraa basuh dan jemur. Alhamdulillah elok lagi. Berpuluh-puluh kilo lagi beras yg ditenggelami oleh air di kedai runcit Aunty Miraa. Mau jual memang tidak boleh lah sudah. Belum lagi kiraa rumah Uncle Miraa yg satu, rumah habis tenggelam sebab dekat kawasan yg rendah berbanding rumah Miraa. Haih.

Stay safe everyone. Musim-musim tengkujuh ni kamu batalkan dulu niat untuk pergi mandi manda di sungai. Bukan kita boleh ramal bila banjir mau datang lebih-lebih lagi banjir yg besar macam ni. Pray for Sabah and other affected areas. Semoga urusan kamu semua dipermudahkan.

Update:

Love,

Share:

0 comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi membaca , jangan lupa tinggalkan komen :)
Fikir semula sekiranya korang ingin meninggalkan komen lucah, ugutan, mengancam, identiti palsu, dan menyakitkan hati. Baca AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998. Oh, sebelum tu, tengok lah site awesome
ini